Het gevaar van sexting

De serie The Hunting is verontrustend

16 juli 2021 06:00 | serie | Door Irma Tomas

© NPO

De Australische miniserie The Hunting maakt duidelijk wat de verstrekkende gevolgen van ‘sexting’ en online pesten kunnen zijn. Het is onmogelijk te kijken zonder woede en verontwaardiging te voelen.

Tekst: Joke Weststrate 

In de vierdelige Australische miniserie The Hunting uit 2019 worden twee tienermeisjes het slachtoffer van de verspreiding van seksueel getinte foto’s. Zoe masturbeerde - met haar kleding aan - tijdens een chatsessie met haar vriendje die dat stiekem opnam. Het andere meisje, Dip, stuurde haar nieuwe liefde een selfie waar ze naakt op staat.

Klasgenoot Andy

Beide beelden zijn in handen van klasgenoot Andy, die er uit frustratie mee aan de haal gaat. Een screenshot van Zoe hangt hij op in de school en de selfie van Dip plaatst hij op een website.

Pogingen om de foto te wissen en de website uit de lucht halen mislukken. De school zoekt tevergeefs een oplossing in een goed gesprek en als Zoe aangifte doet, laat de politie zich verbazingwekkend snel afschepen door Andy’s vader, die advocaat is.

Sexting

Het is duidelijk dat de volwassenen in de serie - die zowel in eigen land als in het buitenland lovend is ontvangen - niet weten wat sexting eigenlijk inhoudt. Laat staan dat ze het online pesten ermee kunnen bestrijden.

Zo kan het gebeuren dat de meisjes worden aangesproken op hun gedrag en dat, op één volwassene na, niemand de jongens verantwoordelijk houdt.

Beste Australische productie

De hele gang van zaken voelt voor een Australische recensent, die The Hunting prijst als ‘een van de beste Australische producties van de afgelopen tijd’, als gekmakend: "De serie zorgt ervoor dat je opgelucht bent dat je nu geen tiener bent."

Het relaas wordt namelijk nog schrijnender. Als Dip eindelijk aangifte durft te doen, belandt ze zélf in het beklaagdenbankje. Dip wordt beschuldigd van het vervaardigen van kinderporno. De wereld op z’n kop.

The Hunting laat zien hoe makkelijk dat kan gebeuren en maakt inzichtelijk dat de huidige maatschappij daar nog geen adequate reactie op heeft.

The Hunting: te zien vrijdag 16 juli 2021 op NPO 2 om 23.10 uur. Of stream The Hunting op NPO Start

Meer over