Een spannende nieuwe Deense serie: Face to Face

13 februari 2021 11:00 | serie | Door Irma Tomas

© Henrik Ohsten
Een gelaagd misdaadverhaal over een onorthodoxe zoektocht naar de moordenaar van een dochter. Dit is Face to face, een nieuwe aanwinst in de categorie duister drama met Deense topacteurs.

Tekst: Dominique Hofman

Dat de Denen uitblinken in misdaadseries is inmiddels geen nieuws meer. Op hun naam staan de veelgeprezen The killing en de uit een samenwerking met Zweden geboren The bridge. Deze week wordt er een nieuw duister drama aan het rijtje toegevoegd. Face to face heet het, een speelse vertaling van het Deense origineel Forhøret ofwel ‘verhoor’.

Bjørn Rasmussen

De titel is een directe verwijzing naar de methode die hoofdpersonage en rechercheur Bjørn Rasmussen inzet om de dood van zijn dochter Christina te onderzoeken – zij het op onorthodoxe wijze. In shock vindt hij haar levenloze lichaam tijdens een bezoek aan de dienstdoende patholoog. Die denkt aan zelfmoord, maar Rasmussen weet wel beter.

De mysterieuze Holger

Op eigen houtje ondervraagt hij elke aflevering één verdachte. Zoals Christina’s vermeende vrouw of de mysterieuze Holger, die Rasmussens nakomeling vermoedelijk de criminaliteit inloodste. Want ze was – tot grote verbazing van haar vader – bepaald geen lieverdje.

Alles voor de waarheid

Maar Rasmussen is ook niet de onschuld zelve. Hij bedreigt zijn gesprekspartners met een pistool of verstikt hen bijna met een plastic zak. Alles om de waarheid te achterhalen, ook al stond de rechercheur niet altijd te boek als een liefdevolle vader.

James Bond

Dit imago heeft acteur Ulrich Thomsen gelukkig niet. Sterker nog, in de serie is hij samen te zien met zijn bloedeigen dochter Alma Ekehed Thomsen die in de huid kruipt van zijn tv-kind. Zij is relatief nieuw in de acteerwereld, in tegenstelling tot haar vader. De Deen speelde onder andere in The blacklist en James Bonds The world is not enough. Verder is de sterrencast aangevuld met acteurs als Lars Mikkelsen, bekend van The killing, en Søren Malling, uit die andere Deense tv-topper Borgen. Samen zetten ze een geloofwaardig misdaadverhaal neer dat tot de laatste minuut spannend blijft.

Face to face | zaterdag | NPO 2 | 22.15 uur

Meer over