Vanaf 1 januari

Dit moet je weten over de nieuwe historische dramaserie De Stamhouder

10 november 2022 10:26 | serie | Door Judith Regeling

© Dinand van der Wal
2023 begint goed met een nieuwe historische serie. AVROTROS brengt dan namelijk de allereerste aflevering van De Stamhouder.

Deze serie vertelt de fascinerende familiegeschiedenis van Alexander Münninghoff.

Waar gaat De Stamhouder over?

In deze groots opgezette, achtdelige historische reeks kruipt Matthijs van de Sande Bakhuyzen (bekend van onder meer Boy7 en Kenau) in de rol van deze Alexander, die eind jaren '60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer zij na een mooie liefdesnacht erachter komt dat Alexanders vader, Frans Münninghoff (Robert de Hoog) tijdens de oorlog een SS'er was, verdwijnt zij uit zijn leven. Maar is dat voorgoed?

Zoektocht naar de waarheid

Nee, zo blijkt. Hun nacht blijkt namelijk niet zonder gevolgen te zijn als Ellen ontdekt zwanger te zijn. Ze keert daarom alsnog terug, maar van een fijne liefdesreünie is zeker geen sprake. Alexander moet eerst een confrontatie aangaan met zijn verdrongen en bewogen familieverleden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na een eenzame en ongelukkige jeugd in een sfeer van vergoelijking en leugens, weet hij immers bitter weinig over zijn familie, gedomineerd door zijn machtige, steenrijke grootvader. Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid waarbij schokkende ontdekkingen aan het licht komen.

Cast De Stamhouder

Naast Matthijs van de Sande Bakhuyzen zijn er in deze grootse productie van AVROTROS nog meer bekende gezichten te zien. Zo vertolken onder meer Sallie Harmsen, Robert de Hoog, Marcel Hensema en Gijs Scholten van Aschat een belangrijke rol. Verder zijn ook Silke Bodenbender, Hildegard Schmahl, Olga von Luckwald, Lisa Karlström, Lukas Miko, Bram Kelchtermans, Lize Fereyn en Joke Devynck te zien.

De Stamhouder is vanaf zondag 1 januari 2023 te zien bij AVROTROS om 21:30 uur op NPO1. Alle afleveringen zijn uiteraard vanaf dan ook te bingewatchen via NPO Plus. 

Meer over