Bloederig

Dramaserie 1985 over Bende van Nijvel op komst op NPO 3

9 november 2022 10:18 | serie | Door Irma Tomas

De Bende van Nijvel blijft een van de grootste mysteries uit de Vlaamse geschiedenis. De bende zaaide met overvallen in supermarkten dood en verderf in de jaren tachtig maar werd nooit opgepakt. De serie 1985 gaat over deze periode. 

Het tweetalige (Nederlands/Frans) 1985 werd al in 2021 opgenomen maar is pas in 2023 te zien op de Vlaamse en Nederlandse televisie. De hoofdrollen zijn voor de drie jonge vrienden Vicky, Marc en Franky die alle drie aan het begin van hun carrière staan. 

Rijkswacht

Vicky (Mona Mina Leon) als studente rechten, Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) als rekruten bij de Rijkswacht. In de jaren erna krijgen ze allemaal te maken met de nietsontziende Bende van Nijvel. 

28 doden

De Bende van Nijvel pleegde o.a. bloederige overvallen op de supermarktketen Delhaize waarbij in totaal 28 mensen werden vermoord en 40 gewonden vielen. 1985 was het bloedigste jaar waarbij de bende op een zaterdagavond in september twee filialen van de supermarkt overviel. 

Complot

Volgens het onderzoek bestond de bende uit slechts drie mannen en was een van hen verantwoordelijk voor 23 van de 28 moorden. Nadat de Belgische politie faalde om de Bende van Nijvel op te rollen, ontstonden er complottheorieën. Veel mensen waren ervan overtuigd dat de bende bestond uit oud-politiemannen die het land in chaos wilden storten en dat de zaak in de doofpot werd gestopt.

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad schreef onlangs dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel eind november voorgoed stopt als er voor die tijd geen doorbraak komt. 

Een exacte releasedatum voor 1985 is er nog niet. 

Meer over