30 jaar geleden

Dramaserie Rampvlucht over de Bijlmerramp in september op televisie

7 juli 2022 14:42 | serie | Door Irma Tomas

KRO-NCRV pakt behoorlijk uit bij het 30-jarig jubileum van de Bijlmerramp dit jaar. De omroep brengt een dramaserie, een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie van de ramp op 4 oktober 1992. En die hebben allemaal dezelfde titel: Rampvlucht.

Toen stortte op zondagavond een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. 43 mensen verloren hun leven, inclusief de bemanning van het vliegtuig. 

Mannen in witte pakken

Al snel werd de gebeurtenis omgeven door mysteries en complottheorieën. Dat was voornamelijk te wijten aan 'de mannen met witte pakken' die rondscharrelden op de rampplek. Volgens sommige getuigen spraken de mannen geen Nederlands en namen ze bewijsmateriaal mee onder een wit laken. En daarna kregen veel bewoners ook nog eens last van gezondheidsklachten. 

Dramaserie Rampvlucht

De dramaserie Rampvlucht is een vijfdelige gedramatiseerde complotthriller waarin een dierenarts uit de Bijlmer en twee journalisten op zoek gaan naar de waarheid rondom alle mysterieuze gebeurtenissen van de vliegtuigramp. Zij belanden vervolgens in een zes jaar durend gevecht met de luchtvaartwereld, de geheime diensten en de overheid. De cast wordt binnenkort bekend gemaakt.
Vanaf donderdag 29 september is Rampvlucht dagelijks om 21.30 uur te zien op NPO 1 of door vooruit te kijken op NPO Plus. De slotaflevering wordt uitgezonden op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp.

Rampvlucht, de documentaire

In de documentaire Rampvlucht staat de parlementaire enquête centraal en komt aan bod welke lessen er zijn geleerd voor de toekomst. Een verhaal vanuit verschillende betrokkenen over feiten, wantrouwen en de relatie tussen de overheid en burger. Met veel archiefbeelden en actuele beelden uit de Bijlmer.
Rond 4 oktober bij KRO-NCRV op NPO 2 en vanaf donderdag 29 september vooruit te zien op NPO Plus.

Rampvlucht, de podcast

In de podcast Rampvlucht wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp de journalistieke zoektocht gereconstrueerd van de in mysterie gehulde vliegtuigramp. Voor het eerst gingen rivaliserende onderzoeksjournalisten in het diepste geheim samenwerken. Deze journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen, en de strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag.
Vanaf donderdag 29 september beschikbaar via de bekende podcastkanalen en op rampvlucht.kro-ncrv.nl.

Meer over