Spannend!

Een nieuw seizoen voor Endeavour en Thursday

4 september 2021 07:05 | serie | Door Redactie Televizier

© ITV

Een nieuw seizoen, een nieuwe look. Of eigenlijk: terug naar voorheen. Want voor seizoen 7 van Endeavour Morse heeft Shaun Evans zijn snor weer afgeschoren. Welke veranderingen wachten de kijker nog meer?

Gesprek van de dag op de set van Endeavour Morse: niet het feit dat langs het jaagpad alweer het lijk van een jonge vrouw is aangetroffen. Maar… de snor van Shaun Evans, waarmee de acteur vorig seizoen zoveel indruk maakte. Die is namelijk verdwenen, foetsie. Afgeschoren, zo blijkt. “Je wil niet weten hoeveel mensen zeiden: die snor vinden we helemaal niks!” lacht Evans. “Vrienden en bekenden, maar ook wildvreemden.”

Tijdscapsule

“De snor was vorig seizoen een idee van onze schrijver Russell Lewis”, gaat de acteur verder. “Toen zat Endeavour nog heel erg in zijn maag met de dood van zijn jongere collega George Fancy. Hij wilde even wat anoniemer door het leven gaan. Inmiddels zijn we verder. Maar de lange bakkebaarden zijn gebleven. We zijn niet voor niets in de jaren 70 aanbeland.” En dat blijkt. Wanneer de acteurs tussen de opnamen door een voor een aan tafel schuiven, lijkt het wel alsof ze zo uit een tijdscapsule zijn gestapt. De mannen gaan gekleed in exact dezelfde maatpakken die ze voor de tv-serie dragen, hun kapsel zit na een bezoek aan visagie en kapper precies zoals dat van hun alter-ego. Kortom, het lijkt alsof Morse en consorten daar echt zitten.

Castle Gate

De ontmoeting vindt plaats tijdens de opnamen op een voormalige schoolcampus in Kings Langley, op ongeveer een half uurtje treinen van London Euston. Het aan de buitenkant grauwe gebouw biedt al sinds jaar en dag ruimte aan de burelen van het politiebureau uit Oxford, waar inmiddels al heel wat misdrijven zijn opgelost. Het politiebureau heet tegenwoordig Castle Gate en Endeavour, Thursday, Strange en hoofdcommissaris Reginald Bright (Anton Lesser) zitten er weer allemaal bij elkaar, tot grote opluchting van de acteurs zelf. “We hebben elkaar gemist hoor”, zegt acteur Sean Rigby die de rol van brigadier James Strange speelt. “Onze personages zaten vorig seizoen allemaal op een andere plek, verspreid over heel Oxford. Je zag elkaar nog enkel wanneer je toevallig op hetzelfde moment uit de trailer kwam gelopen. Nu zitten we gelukkig weer allemaal op één plek. Dat komt ons acteerspel ongetwijfeld ten goede.”

Nieuw decennium

Het nieuwe seizoen pakt de draad op in het nieuwe jaar 1970, de start van een nieuw decennium. “Strange is in rang nog altijd hetzelfde als voorheen”, zegt Rigby. “Maar we zien wel hoe hij langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheid durft te nemen. Ook zijn strenge bureaucratische kant, waar Morse in zijn latere carrière nog regelmatig mee te maken krijgt, komt steeds meer aan de oppervlakte.”

Romantiek voor Endeavour

En hoe is het met de held van de serie zelf dit nieuwe seizoen? “Aan het begin is Endeavour nog met vakantie in Venetië”, vertelt Shaun Evans. “Daar beleeft hij een kortstondige romance met de beeldschone Violetta (Stephanie Leonidas). Met zijn hoofd nog in de wolken keert hij terug naar Oxford, waar op oudejaarsavond langs het jaagpad een meisje wordt gedood: het 24-jarige barmeisje van The Grapes pub. Hoofdinspecteur Thursday is er stellig van overtuigd dat ze vermoord is door haar vriend. Hij kan alleen geen bewijzen vinden.

Begin van het einde

Endeavour heeft een heel andere kijk op de zaken en dat levert irritatie op met Thursday.” Die twee hadden het natuurlijk al met elkaar aan de stok vorig seizoen toen Thursday bijna vuil geld had aangenomen. Maar nu lijkt de zaak dus nog verder bekoeld? “Het is zonder twijfel het begin van het einde voor de twee”, beaamt Evans. “Dat moet ook wel. Je kan niet voortdurend hetzelfde blijven doen. Relaties veranderen, ménsen veranderen. Het is niet zo dat Endeavour Thursday helemaal is ontgroeid. Maar er is wel sprake van een zekere verwijdering.

Muzieksmaak

Heeft de acteur met het nieuw aangebroken decennium in de serie nog kans gezien iets van de beruchte jarenzeventigmode of -muziek mee te nemen naar zijn vertolking van Endeavour? “Ik heb vooral veel muziek geluisterd”, zegt hij.  “Om alvast een beetje in de sfeer te komen, met name voor de eerste aflevering die ik zelf heb geregisseerd. Het is leuk om wat elementen mee te nemen in de soundtrack. Vandaar dat ik samen met onze componist Matthew Slater heel wat rock-’n-roll heb geluisterd, Jimmy Hendrix en CBJBs. Mijn muzieksmaak. En jazz natuurlijk, want er in de jaren zeventig heel veel goede jazz gemaakt.” Is regisseren en acteren tegelijkertijd niet zwaar? Evans: “Wanneer je je werk leuk vindt – en dat vind ik – dan maakt het niet uit als je zoveel te doen hebt. Ik bevind me in de gelukkige omstandigheid dat ik ontzettend dol ben op dit werk. Het maakt het allemaal vrij gemakkelijk. Acteren, regisseren… Ik zou niet anders willen.”

Lees hier meer over Endeavour Morse

Het nieuwe seizoen van Endeavour Morse is te zien vanaf zaterdag 4 september om 22.35 op NPO 2

Meer over