Interview

Erik de Vogel: 'Ik hoop dat mensen denken: 'nou, dat is in ieder geval niet Ludo'

15 november 2023 11:39 | serie | Door Irma Tomas

© RTL/Videoland

Erik de Vogel verhuisde voor de Videoland-dramaserie Een Moord Kost Meer Levens tijdelijk uit Meerdijk en in de schoenen van een rechercheur. En dat beviel de acteur bijzonder goed.

Een Moord Kost Meer Levens gaat over het leven van Paul Spruit, wiens vader werd veroordeeld voor moord. Later zou hem hetzelfde lot wachten. De serie is gebaseerd op het gelijknamige true crime-boek van Peter R. de Vries. Wij spraken Erik de Vogel over zijn uitstapje.

Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen voor deze serie?

“Ik ben al een jaar of wat acteur en ik sta vast hier en daar op lijstjes. Ik werd gebeld en ik hoefde geen screentest te doen, maar dat doe ik natuurlijk al iedere avond in GTST.”

Je bent normaal te vinden op de set van GTST, hoe was deze ervaring voor je?

“Om mee te werken aan de verfilming van het lievelingsboek van Peter R. de Vries, het boek dat hij het meest noodzakelijk vond om te schrijven, is heel bijzonder. Het is een waargebeurd verhaal, er zijn nog mensen in leven die met het drama te maken hebben gehad en daar is heel zorgvuldig mee omgegaan door de makers. Je weet dat er niet met een gruwelijk gegeven op een verkeerde manier aan de haal gegaan wordt. Het is integer.”

Jij speelt de rechercheur die op het onderzoek wordt gezet. Is hij ook gebaseerd op een echt persoon?

“In het boek is sprake van een rechercheur, maar die wordt niet met naam en toenaam genoemd. En hij is geschreven vanuit Pauls beleving. In die zin is de rol bedacht, net als de vrouwelijke rechercheur.”

Lees ook het interview met Chris Peters

Hij is niet een heel aangenaam type

“Het was mijn opdracht om hem rechtlijnig en vooringenomen te spelen en dat was enig om te doen. Nu gaat het er heel anders aan toe bij de recherche dan dertig jaar geleden, dus je ziet ook het tijdsbeeld. Ik denk dat het voor de kijker ontzettend leuk is om een kijkje te nemen in de jaren tachtig. Zo lang geleden is het nu ook weer niet, maar je ziet in deze serie heel goed hoe snel zaken verouderen.”

Hoe voorkom je dat mensen denken, hé daar heb je Ludo.

“Dat kan ik niet voorkomen, het is aan de kijker om een oordeel te vellen. Het enige wat ik kan doen, is me verdiepen in een personage en dan onderga je, als het goed is, vanzelf een transformatie. Ik ben heel zuinig geweest met het plakken van snorren en baarden en dergelijke. Ik wilde het zo dicht mogelijk bij mezelf houden en dan moet je het doen met de kop die je hebt. Ik hoop dat de transformatie dusdanig is dat mensen denken: ‘nou, dat is in ieder geval niet Ludo’.

Smaakt dit naar meer?

“Het is ontzettend leuk om verschillende rollen te spelen. Je bent geen acteur om een leven lang hetzelfde te doen. Ludo is een geweldig leuke rol en GTST is een hele bijzondere, sympathieke, verslavende productie. Het is mijn tweede huis geworden. Daar ben ik heel tevreden over maar het is ook geweldig om je tanden in iets anders te zetten. Het smaakt daarom zeker naar meer.”

Wat verwacht je van de serie?

“Ik durf gerust te zeggen dat mensen dit heel mooi gaan vinden. Het is een verhaal verteld vanuit de ogen van de dader, wat best bijzonder is. En het stelt een hele mooie vraag: Daar waar je wieg heeft gestaan, is dat bepalend voor de loop van je leven of heb je het lot in eigen hand? Dit is niet zomaar een misdaadverhaal.”

De vierdelige serie Een Moord Kost Meer Levens staat vanaf 14 november op Videoland.

Meer over