Fedja van Huêt: 'Een serie als Hoogvliegers is nog niet gemaakt in Nederland'

11 januari 2020 12:00 | serie | Door Carlijn Schepers

© Christopher Scott/EO

Dramaserie Hoogvliegers geeft een bijzonder beeld van de wereld van de luchtmacht. Fedja van Huêt speelt luitenant-kolonel Lucky, een no-nonsense piloot die jachtvliegers opleidt. ‘Mijn personage is gebaseerd op een bestaand iemand.’

Wat is er zo bijzonder aan Hoogvliegers?
“De serie geeft je een inkijk in de wereld van de luchtmacht. Het is iets wat nog niet is gemaakt in Nederland. Het doet denken aan Top Gun, de film uit 1986 met Tom Cruise als gevechtspiloot. Hoogvliegers vertelt het verhaal van drie jonge mensen die jachtvlieger bij de luchtmacht willen worden. We hebben prachtige beelden opgenomen, onder andere in de Verenigde Staten, Jordanië en Marokko. Het is echte een pageturner, maar tegelijkertijd ook een coming of age-serie. Want als een familiedrama volg je de levens van deze jonge mensen en dat wordt afgewisseld met spannende scènes.”

Wie speel jij?
“Ik ben luitenant-kolonel Lucky, een ervaren vlieger. De jonge vliegers komen hem tegen tijdens hun opleiding in Tucson in de Verenigde Staten. Het is een echt mannetje, date door oorlogssituaties gehard is. Lucky is rechtdoorzee en houdt niet van bullshit. Hij is aardig hoor, maar ze moeten wel naar hem luisteren. Want alleen zo kan hij ze opleiden tot zo goed mogelijke vliegers. Het mooie is dat mijn personage is gebaseerd op een bestaand iemand die echt bij de luchtmacht werkt. Ik heb hem ook gesproken en hij heeft ons veel geholpen.”

Waarom zei je ja tegen deze rol?
“Het verhaal sprak me erg aan en de producent, Errol Nayci, ken ik al sinds de film Karakter. Daarin speelde ik in 1997 mijn eerste grote rol. Hij was toen nog junior producer en samen zijn we destijds alle filmfestivals afgegaan, waaronder Cannes. Dus als hij me vraagt, zeg ik sowieso geen nee. Ook regisseur Bobby Boermans ken ik nog, van de serie Nieuwe buren. Het was leuk weer met hen samen te werken.”

Hoe verleende de luchtmacht zijn medewerking?
“Ze maakten het materieel mogelijk en zorgden dat we op bijzondere plekken mochten filmen. Bijvoorbeeld in Tucson, waar daadwerkelijk jachtvliegers worden opgeleid. Ik heb nog nooit zoveel F16’s bij elkaar gezien. Waanzinnig was het. In Nederland mochten we ook op militaire bases draaien, zoals in Leeuwarden, Eindhoven en Volkel. En door de medewerking konden we prachtige luchtopnames van gevechtsvliegtuigen maken.”

Gevechtspiloot worden is voor velen een jongensdroom. Ook voor jou?
“Ik heb zelf nooit vlieger willen worden, maar ik heb het leger wel altijd een indrukwekkende wereld gevonden. Ik vind het bijzonder dat ik die omgeving nu van zo dichtbij mocht meemaken.”

Hoe was het om samen te werken met de drie jonge acteurs?
“Ik kende Josha Stradowski, Sinem Kavus en Soy Kroon nog niet persoonlijk, maar ik vond het erg fijn met ze te spelen. Ze hebben een ontzettend goede chemie samen. Ik denk dat dat van het beeld zal afspatten. Nieuwe gezichten zien is sowieso altijd leuk, en daarnaast zitten er een paar oude rotten in zoals ik. Ik vind het een hele stoere serie geworden en ik ben benieuwd of hij zal aanslaan.”

Hoogvliegers, zaterdag • NPO 1 - 21.45 uur

 

Meer over