Friends-bedenkster biedt excuses aan voor gebrek aan diversiteit

30 juni 2022 15:04 | serie | Door Irma Tomas

© HBO
Marta Kauffman schaamt zich zo erg voor de enkel blanke hoofdrolspelers dat ze 4 miljoen doneert aan de Brandeis University in Boston om het Afrikaanse departement aldaar te helpen optuigen.

Tegen de LA Times zegt de Kauffman, die Friends maakte met David Crane, dat ze de afgelopen 20 jaar veel heeft geleerd: "Schuld bekennen en accepteren is niet eenvoudig. Het is pijnlijk om jezelf aan te kijken in de spiegel. Ik schaam me dat ik 25 jaar geleden niet beter wist."

De vriendin van Ross Geller

Pas in 2002 kreeg Aisha Tyler als eerste zwarte personage een vaste rol als Dr. Charlie Wheeler. Ze werd in seizoen 9 de vriendin van Ross Geller (David Schwimmer). Friends krijgt de laatste jaren vaker het verwijt dat de zes hoofdrolspelers blank waren, terwijl New York ook in de jaren negentig al uit allerlei nationaliteiten bestond. 

Meest succesvolle comedy

Ondanks (of misschien wel dankzij) het gebrek aan diversiteit is Friends de meest succesvolle comedyserie aller tijden. En hoewel de serie in 2004 eindigde, is ie nog steeds hartstikke populair onder ouderen en jongeren. In de Primark kun je zelfs standaard een kleding- en accessoirelijn vinden met de hoofden van de Friends-acteurs. Je kunt alle 10 seizoenen van Friends streamen op HBO MAX.

Meer over