Interview met Tom Brittney

Grantchester heeft een nieuwe predikant

10 augustus 2019 11:58 | serie | Door Irma Tomas

© ITV

Een verrassing voor terugkerende vakantiegangers. Grantchester heeft namelijk een nieuwe predikant: Will Davenport, gespeeld door Tom Brittney. Drie vragen aan de nieuwe speurende dominee.

Wie is Will Davenport?
“Aan de oppervlakte is Will een aardige, vriendelijke en charmante jonge dominee die vooral goed wil doen. Hij wil zijn parochianen helpen en op bescheiden wijze de wereld veranderen. Will gaat echter gebukt onder iets naars dat in zijn jeugd is gebeurd. Dat maakt hem soms fel en driftig. Een man van God, met de duivel vanbinnen. Verder houdt hij ervan om op zijn motor razendsnel over plattelandswegen te stuiven, tot grote ontzetting van huishoudster Mrs. Chapman. Of hij ramt een halfuurtje tegen een bokszak aan. De bokssport is voor Will de manier om zijn demonen te verdrijven en stoom af te blazen.”

Worden Will en agent Geordie ook weer zulke goede vrienden?
“Wacht maar af. Will is iemand die zijn mening geeft en soms ook koppig. Geordie heeft daar ook wel een handje van. Sidney en Geordie deelden een verleden, ze hebben allebei in de Tweede Wereldoorlog gevochten. Will is een stuk jonger, van een andere generatie ook. De producers beseffen dat een dominee en een politieman die samen misdrijven oplossen eigenlijk een belachelijk gegeven is. Maar Grantchester maakt het op wonderlijke wijze geloofwaardig.”

Ben je zelf eigenlijk een detectiveliefhebber?
“Ik ben opgegroeid met detectives! Vroeger thuis in Gravesend keken we met het hele gezin naar CSI en Hercule Poirot. Mijn moeder Lynn heeft zelfs succesvolle detectiveromans geschreven. Dus je kunt gerust zeggen dat detectives bij ons in de familie zitten. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik van tevoren al kan raden wie in Grantchester de dader is. Daarvoor zitten de plots te geraffineerd in elkaar. Als Will een ‘Daar gaat een lampje branden’-gezicht trekt, is dat puur spel.”

Grantchester | zaterdag | NPO 2 | 20.10 uur

Meer over