Hollands Hoop

Hadewych Minis: 'Buurvrouw Liesbeth is the bitch from hell'

9 februari 2020 16:00 | serie | Door Carlijn Schepers

© BNNVARA

Het derde en laatste seizoen van Hollands Hoop begint heftig voor het personage van Hadewych Minis. Door zuurstoftekort raakte Liesbeth verlamd. ‘Het is een van de heftigste rollen die ik ooit speelde.’

Voor lezers die Hollands Hoop nooit hebben gezien, waar gaat het over?
“Het gaat over een gezin waarvan de vader een boerderij op het Groningse platteland erft. Maar daarbij hoort ook een wietplantage, die zorgt voor veel problemen. De moeder stapt over naar de slechte kant en de kinderen worden betrokken. Hollands Hoop gaat over hoe dicht goed en kwaad soms bij elkaar liggen. Er zit veel actie in, maar ook humor. Dat maakt de serie zo uniek. Naast het ijzersterke script natuurlijk.”

Jij speelt buurvrouw Liesbeth. Wat voor type is zij?
“Ze is niet de Godfather, maar de Godmother in de serie. Oftewel de ‘bitch from hell’. Maar dit seizoen begint ingewikkeld voor mijn personage. Ze heeft zuurstoftekort gehad en is een soort kasplantje geworden.”

Hoe is het om iemand te spelen die verlamd is?
“Best moeilijk, want ik wilde niet dat het ongeloofwaardig werd doordat ik het te overdreven aanzette. Het is een van de heftigste rollen die ik ooit speelde. Nog nooit liet ik mijn ijdelheid zo varen. Daardoor ben ik op mijn aller lelijkst. Dat was heel bevrijdend, maar toen ik het terugkeek schrok ik wel. Ineens zag ik hoe ik zou kunnen worden als het ooit heel slecht met me gaat. Ik was een totaal andere vrouw, terwijl ik meestal mezelf nog wel terugzie in mijn rollen. Dat vond ik heel eng. ”

Staat Liesbeth ver weg van hoe jij zelf bent?
“Elke rol zit in je, want iedereen heeft facetten die je zelf ook hebt. Maar ik ben wel van een goede sfeer maken, en Liesbeth niet bepaald. Ook door het Groningse accent voelt zij echt anders. Dat vind ik het leukst: als acteren niet naturel is, maar flink transformeren. Acteren zoals je als kind denkt dat het is: in de verkleedkist duiken en iemand anders worden.”

Hoe was het om een accent aan te leren?
“Ik heb dat nu een paar keer mogen doen in mijn carrière, dus ik raak er steeds bedrevener in. Zelf ben ik Limburgse, dus lijkt het Gronings totaal niet op hoe ik spreek. Daardoor was het makkelijker aan te leren. Toen ik ooit voor een film Eindhovens moest praten, was dat moeilijker omdat ik steeds terugging naar het Limburgs. In het begin is het veel luisteren en oefenen met een accentcoach. En uiteindelijk kwam het accent er vanzelf bij als ik Liesbeths kleren aandeed en haar lange vlecht in kreeg. Een soort pavloviaans effect.”

Waar kunnen we je de komende tijd nog meer zien?
“Ik vind het lekker om in mijn carrière totaal verschillende dingen te doen, dus ik ben ook op tournee met mijn show Hadewych doet de dames. Daarin zing ik songs van Nederlandse zangeressen. Van Anouk tot Zangeres Zonder Naam en Roxeanne Hazes, maar dan op mijn manier. Dat vind ik fantastisch om te doen.”

Hollands hoop | zondag | NPO 3 | 20.15 uur

Meer over