Vier slachtoffers

Hinterland: Meer moord en doodslag in Aberystwyth

9 Mei 2018 11:05 | serie | Door Irma Tomas

© Fiction Factory

Het grimmige westen van Wales is de setting van vier nieuwe moordzaken. Rechercheur Mathias moet de daders te pakken zien te krijgen en alsof hij daarmee nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, probeert hij er ook achter te komen wie zijn woning in brand heeft gestoken.

Het was een verontrustende slotscène van het tweede seizoen van Hinterland: Rechercheur Tom Mathias (Richard Harrington) zag vanaf een heuvel zijn wooncaravan tot de grond toe afbranden. Ook de laatste foto van zijn overleden dochtertje ging in vlammen op. Het zal het gemoed van de toch al getraumatiseerde speurder geen goed doen. De vraag wie erachter deze brandstichting zit, loopt als een rode draad door dit derde seizoen.

Schimmig personage

Verdachten zijn er zeker; Mathias heeft al vijanden gemaakt in de relatief korte tijd dat hij in Aberystwyth werkt. Oud-agent Iwan Thomas bijvoorbeeld. Dit schimmige personage duikt in de hele reeks op, vooral konkelend met Mathias’ ongrijpbare chef Prosser. Wat hun onderlinge relatie is en of zij iets met de brand te maken hebben, wordt in de loop van dit derde seizoen duidelijk. Mathias en zijn collega’s hebben verder natuurlijk de handen vol aan allerlei nieuwe moordzaken.

Dominee

In de eerste aflevering is een dominee het slachtoffer. Zijn schedel is ingeslagen met een hamer. De man lijkt in eerste instantie een steunpilaar voor zijn gemeenschap en een brave huisvader, maar na enig speurwerk ontdekken Mathias en zijn collega Mared Rhys (Mali Harries) dat er weinig van dit imago klopt.

Einde Hinterland

Er volgen nog drie afleveringen en daarna zou het zomaar afgelopen kunnen zijn met de avonturen van de Welshe speurders. Hinterland ontvangt namelijk Europese subsidie, omdat het de culturele identiteit van krimpregio West-Wales bevordert, bijvoorbeeld met een versie in het Welsh. Die Europese geldstroom staat op losse schroeven na het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te stappen. En de makers vrezen zonder de euro’s uit Brussel geen nieuwe afleveringen te kunnen opnemen.

Hinterland, woensdag - NPO 1 • 21.20 uur

Meer over