Interview

Fockeline Ouwerkerk is dolblij met haar rol in de nieuwe dramaserie Zussen: 'Heerlijk om de diepte in te gaan'

3 april 2024 10:00 | serie | Door Elselien van Dieren

© Omroep MAX
In de Omroep MAX-dramaserie Zussen blijken drie vrouwen tot hun verrassing halfzussen te zijn. Actrice Fockeline Ouwerkerk speelt een van hen. "Het was heerlijk om met deze rol de diepte in te gaan."

Waar gaat Zussen over?

"Na het plotselinge overlijden van haar vader gaat boerendochter Rolinde naar de notaris om de nalatenschap af te wikkelen. Die heeft ook twee onbekende vrouwen uitgenodigd: Faya en Nienke. Zij blijken recht te hebben op de boerderij omdat ze óók zijn dochters zijn. De levens van de drie vrouwen staan totaal op hun kop. Mijn personage Nienke denkt in eerste instantie dat het verhaal van de notaris een misverstand is. Ze komt uit een warm, liefdevol gezin met een geweldige vader, ze kan zich absoluut niet voorstellen dat dat allemaal gebaseerd is op een leugen. Toch gaat ze op onderzoek uit. Het was een heel uitdagende rol om te spelen."

Wat maakte het zo uitdagend?

"In het acteren zijn twee dingen heel moeilijk: doen alsof je het ontzettend leuk hebt óf heel verdrietig zijn. Bij Nienke kwamen veel emoties los, na een draaidag had ik vaak dikke, rode ogen en was ik helemaal gesloopt door al dat gehuil. Toch vond ik het in deze rol niet zo moeilijk om de tranen te laten komen. Een goed voorbeeld daarvan is het moment waarop Nienke haar oma Saar, een rol van Olga Zuiderhoek, voor het eerst ontmoet. We keken elkaar aan en de emotie kwam vanzelf."

Hoe kwam dat?

"Ik denk doordat ik Nienke zo goed begrijp. Net als zij kom ik uit een heel hechte familie. Mijn broertje, zusje en ik delen echt alles met elkaar. Als ineens zou blijken dat we geen volle bloedverwanten zijn, zou dat voor mij echt voelen als hoogverraad. Dat is gewoon een nachtmerrie."

Welke overeenkomst zie je tussen de zussen in de serie en de band die je zelf hebt met je broertje en zusje?

"Wat ik heel goed vond aan het script is hoe makkelijk Rolinde, Faya en Nienke ruzie kunnen maken, ook al kennen ze elkaar eigenlijk helemaal niet. Het gaat zo vanzelf dat ze er een beetje van schrikken. Met je broers en zussen kan je nu eenmaal het beste bekvechten. Dat herken ik en zie ik nu ook weer bij mijn eigen kinderen. Het ene moment slaan ze elkaar de hersens in en vijf minuten later zitten ze weer gezellig samen te kleuren."

Wat maakt het spelen in een dramaserie zo leuk?

"In een drama kan je echt de diepte in. Komedies zijn ook heerlijk om te spelen, maar ik zit nu in een fase dat ik dat wel even genoeg heb gedaan. Je wordt snel gevraagd voor hetzelfde type rollen, dat kan in een klein land als Nederland ook een nadeel zijn. Dat brengt het risico mee dat mensen gaan denken: daar heb je haar weer. Wat deze serie extra leuk maakt, is dat er vier vrouwelijke hoofdrollen zijn. Vroeger hadden vrouwen vaak een bijrol, dat is gelukkig aan het veranderen. Ik zie ook steeds vaker vrouwelijke regisseurs en producenten."

Is de emancipatie in de filmwereld dan bijna voltooid?

"Nee, we zijn er nog lang niet. Vooral veertigplusrollen voor vrouwen zijn nog schaars. Ik ben nu 42 en merk dat ik op een kantelpunt zit waarop er letterlijk minder rollen voor me geschreven worden. Vrouwen tussen de veertig en zestig zie je weinig op tv, terwijl het straatbeeld er zo anders uitziet. Deze vrouwen zijn in de kracht van hun leven, nemen de grote beslissingen. Het is jammer dat dat nog niet genoeg terug te zien is in films en series."

Ik las dat je ooit het advies hebt gekregen om botox te nemen zodat je 'langer houdbaar' zou zijn. Krijg je die vraag nog wel eens?

"Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat ik dat niet ga doen. Het viel me laatst weer op toen ik naar de uitreiking van de Bafta's keek, de belangrijkste Britse filmprijzen: ik zag geen voorhoofd dat nog beweegt. Hopelijk komt er binnenkort een tegenbeweging op gang."

Zussen is vanaf 3 april 2024 elke woensdag om 20:35 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 1.

Meer over