Interview

Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer vertellen alles over de nieuwe crimeserie Anoniem

26 mei 2023 10:00 | serie | Door Janine van Rooden

© Elmer van der Marel
Nederland is binnenkort weer een misdaadserie rijker: Anoniem. De serie is het werk van de makers van Penoza dus dat belooft veel goeds.

Wij spraken hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer over wat we kunnen verwachten van Anoniem.

Waar gaat de serie over?

Jeroen: “Ik denk dat je Anoniem zou kunnen omschrijven als een spannende en bij tijd en wijle komische serie over een gezin dat ieder op hun eigen manier met drugsproblematiek te maken krijgt. Zonder dat ze het van elkaar weten treedt het kwaad in hun leven. De serie zit boordevol plottwists.”

Anniek, als jij jouw personage Sarah zou moeten omschrijven wat voor iemand is dat dan?

Anniek: “Sarah is een hele hardwerkende en ambitieuze vrouw met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze is officier van justitie en wil een hele grote drugscrimineel achter de tralies houden. Samen met haar team voert ze daar dag en nacht strijd voor. Verder is ze getrouwd met Jurre (Jeroen Spitzenberger, red.), maar die ziet ze heel weinig vanwege haar drukke baan.”

En Jeroen, wat voor type is Jurre?

Jeroen: “Jurre is een groot contrast met Sarah. Hij is geschiedenisleraar op een middelbare school en vindt het heel leuk werk, maar is ergens het heilige vuur kwijtgeraakt. De vlam brandt niet echt meer, dat is een beetje een waakvlammetje geworden. Dat geldt voor zijn privéleven, liefdesrelatie en werk. Jurre vraagt zich vaak af waar hij nu eigenlijk mee bezig is, maar dan vinden er verschillende ontwikkelingen plaats – niet per se positieve – waardoor hij wakker wordt geschud.”

Jullie hebben vaker samen geacteerd, onder andere in de film Bumperkleef en op het toneel. Hoe vonden jullie het om opnieuw samen gecast te zijn?

Anniek: “Het wordt steeds leuker, haha! Hoe vaker je met elkaar werkt, hoe beter je elkaar leert kennen. Als je acteur bent dan is je fijn en veilig voelen bij elkaar heel belangrijk. Dat is bij ons zeker aan de hand. We kunnen heel erg lachen met elkaar. Zeker op lange dagen en tijdens zware scènes is dat fijn, zodat je af en toe ook even kunt relativeren.”

Jeroen: “Eens! Er is veel gemak en vertrouwen tussen ons. We hebben aan een half woord genoeg. Draaidagen zijn vaak al lang genoeg, dus dat helpt enorm.”

Jullie kennen elkaar dus goed. Hoe is het dan om een stel te spelen dat zo ver van elkaar af staat?

Jeroen: “Dat is juist heel leuk om te doen. Je wil namelijk drama maken; mooie verhalen vertellen waarin van alles te beleven valt en waarin mensen onverwachtste en soms rare dingen doen. Dat is spannend voor de kijkers want die willen door blijven kijken, maar dat geldt voor ons natuurlijk net zo bij het acteren.”

Wat trok jullie aan in deze rollen?

Anniek: “In dit geval was het niet zozeer de rol an sich, maar juist het hele verhaal en de stijl die de serie zou gaan krijgen. Het was vooral het script en de regisseur (Diederik van Rooijen, red.) waardoor ik er graag bij wilde zijn.”

Jeroen: “Wat zo leuk is aan het werken met Diederik is dat hij het allemaal bedacht, geschreven en geregisseerd heeft. Hij zit overal zo bovenop, omdat het uit zijn eigen brein voortkomt. Het is iemand die tijdens het draaien nog dingen kan veranderen. Diederik is een man van verrassingen en staat creatief gezien nooit stil.”

Werkt het wel fijn voor jullie als er dingen last minute veranderd worden?

Jeroen: “Ik kan dat juist wel waarderen. Diederik is niet een heel rustig en stabiel iemand die het allemaal al maanden van tevoren heeft uitgedacht en het nu stap voor stap gaat uitvoeren. Hij zit echt anders in het spel.”

Anniek: “Tegelijkertijd is het ook zo dat het andersom werkt; op het moment dat wij zelf een suggestie hebben is er alle ruimte voor om dat te doen. Het blijft daardoor heel dynamisch en dat maakt het super interessant en leuk om met Diederik te werken.”

Diederik van Rooijen is onder andere bekend van zijn werk voor Penoza, dat net als deze nieuwe serie een donker randje heeft. Kijken jullie zelf graag naar dit soort series?

Jeroen: “Zeker, ik hou daar wel van.”

Anniek: “Voor mij geldt: als een serie goed gemaakt is dan kijk ik er graag naar. Of het nu The Morning Show is of mijn huidige ‘all time favourite’ Succession, maar ook The Handmaid’s Tale vond ik fantastisch.”

Smaakt het opnemen van dit eerste seizoen Anoniem nu al naar meer?

Anniek: “Zeker, het lijkt me hartstikke leuk om nog een seizoen te maken!”

Jeroen: “Dat lijkt mij ook te gek. Ik denk dat we ook nog niet uitverteld zijn, het biedt echt ruimte om zowel de personages als verhaallijnen verder te ontwikkelen. Mijn vermoeden is dan ook dat Diederik wel weer wat in zijn hoofd heeft pruttelen hiervoor.”

Anoniem is vanaf 26 mei 2023 elke vrijdag om 20:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. De afleveringen zijn vanaf die datum ook in één keer te bekijken via NPO Plus en NLZIET.

Meer over