De vrouw naast Jodie Foster

Interview met actrice Kali Reis uit de geweldige serie True Detective: Night Country

17 januari 2024 22:21 | serie | Door Irma Tomas

© HBO MAX
Kali Reis was tot voor kort bokser maar maakt nu een vliegende carrièrestart als actrice met een rol in de machtig mooie serie True Detective: Night Country naast acteerlegende Jodie Foster. Wij spraken de Amerikaanse van Indiaanse afkomst.

Night Country is het vierde seizoen in de True Detective-reeks waarin telkens twee andere rechercheurs de hoofdrol spelen. Ditmaal zijn het Jodie Foster en Kali Reis die de vermissingszaak van acht wetenschappers moeten oplossen in het plaatsje Ennis in Alaska.

Kali Reis speelt Evangeline Navarro, een inheemse Alaskaanse die niet alleen een bad-ass is maar ook zeer spiritueel. Deze rol is nog maar de tweede acteerrol voor Reis en haar eerste televisie-rol. 

Wat vind je het leukste aan het verhaal van dit seizoen?
"Ik ben een groot fan van de True Detective-serie en het bovennatuurlijke aspect dat er altijd inzit. En dat is ook in dit seizoen weer het geval. Ik vind het ook geweldig dat de hoofdrolspelers voor het eerst twee vrouwen zijn en voor mij persoonlijk is het belangrijk dat het ook de inheemse bewoners hun verhaal kunnen vertellen. Ik heb me de laatste jaren sterk gemaakt voor de rechten van inheemse vrouwen dus deze aandacht is mooi meegenomen."

Hoe was het om te werken met Jodie Foster?
"Ik ging erin met het idee dat ik alles goed moest doen en geen fouten mocht maken maar Jodie was zo makkelijk om mee te werken dat ik al vrij snel ontspannen was. Ze was vanaf het begin geïnteresseerd in ideeën van anderen, ze deelde al haar kennis en ze is ook nog eens bijzonder grappig. Het belangrijkste wat ze me leerde is om niet alles zo serieus te nemen. En dat terwijl dit toch best een donkere en serieuze serie is."

Wat zijn de overeenkomsten tussen dit seizoen van True Detective en de vorige reeksen? 
"De personages voeren ieder hun eigen individuele strijd, ze hebben ingewikkelde privé-levens, de humor uit seizoen 1 zie je ook terug. En natuurlijk het bovennatuurlijke aspect. Ik heb voordat we begonnen op advies van schrijfster en regisseur Issa López ook de horrorfilm The Thing teruggekeken omdat de toon van die film en True Detective overeenkomen. En Heat was ook een inspiratiebron. De dynamiek tussen Al Pacino en Robert de Niro is in die film vergelijkbaar met die tussen Jodie Foster en mij."

Zijn er parallellen te vinden tussen boksen en acteren?
"Bij boksen mag je nooit laten zien dat je moe of bang bent. Mensen denken dat het fysieke het belangrijkste is bij boksen, maar 90% is mentaal. Dat heb ik meegenomen in deze rol. Je ziet nooit wat Navarro denkt. Was ik bang toen ik de eerste keer de set opliep met Jodie Foster? Ik was doodsbang. Maar soms is het pompen of verzuipen. Hopelijk ben ik niet verzopen."

Je hebt nogal wat ellende meegemaakt als tiener (Kali werd verkracht en raakte aan de drank, red.), nu ziet je leven er heel anders uit. Had je dat ooit durven dromen?
"Ik heb veel meegemaakt in de 37 jaar dat ik leef maar als je me vraagt of ik iets zou veranderen, dan is het antwoord nee. Ik heb er zoveel van geleerd, het heeft me veerkrachtig gemaakt. Ik heb ook gemerkt dat mijn verhalen delen me heel veel brengt. Als mensen je verhaal horen en zien waar je nu bent, kan dat een inspiratie zijn. Ik ben nu vooral dankbaar voor waar ik nu ben. Die zwarte wolk hangt niet meer boven me. Ik ben nieuw in de filmwereld en mensen vragen zich misschien af waar ik vandaan kom, maar eigenlijk train ik hier al mijn hele leven voor. Ik ben precies waar ik moet zijn."

Iedere maandag verschijnt een nieuwe aflevering van True Detective: Night Country op HBO MAX. 

Meer over