Interview

Mark van Eeuwen over nieuw seizoen Flikken Rotterdam: 'Niets leuker dan politieagentje spelen'

26 augustus 2022 10:05 | serie | Door Jef Willemsen

© AVROTROS/Dinand van der Wal

Moet rechercheur Dries van Weelden op zoek naar een andere baan in Flikken Rotterdam? En vindt hij eindelijk de liefde? Acteur Mark van Eeuwen blikt vooruit op de zesde reeks van de AVROTROS-politieserie.

Staat Dries weer zo'n zwaar seizoen te wachten?

"Hij heeft het inderdaad niet makkelijk gehad. Dries kampte vorig seizoen met zijn gezondheid als gevolg van PTSS. Dat was heel interessant om te spelen. Ik heb ter voorbereiding gesproken met een therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van posttraumatische stress. De symptomen zijn voor iedereen zo verschillend."

Soms leek het of hij een doodswens had.

"Bij Dries uitte PTSS zich in risicovol gedrag en agressiviteit. Een doodswens zou ik het niet willen noemen, maar hij werd wel steeds destructiever. Dat dreigde hem in de cliffhanger zijn baan te kosten. Ik kan verklappen dat hij behouden blijft voor het korps, maar ik vrees dat het wederom geen pretje voor hem wordt. Ook omdat hij nog niet klachtenvrij is."

Zou je liever niet wat luchtigers spelen?

"Als acteur is het juist leuk als er iets op het spel staat. Dat geldt zeker voor Dries, die sowieso al balanceert op de rand van goed en kwaad. Door die innerlijke strijd ontstaat er spanning en daardoor komen de dramatische momenten niet alleen bij de boeven te liggen. Dat neemt niet weg dat ik hem meer geluk zou gunnen. Maar of het erin zit? Voor Dries geldt dat hij meer geluk in zaken heeft dan in de liefde."

Is het lastig om weer in de huid van Dries te kruipen?

"Dries zelf heb ik na zes seizoenen zo weer gevonden. Wel loop ik voordat de opnames starten altijd een dagje mee met de recherche om er weer een beetje in te komen. Het liefst doe ik ook mee aan een training om te zien hoe je bijvoorbeeld iemand op de goede manier in de boeien slaat. Ook heb ik contact met Raymond Kolsteren, de rechercheur moordzaken op wie mijn personage een beetje is gestoeld. Er is niets leuker dan politieagentje spelen, maar dan liefst zo realistisch mogelijk."

Naast acteur ben je producent van films als De Slag om de Schelde. Zou je ook Flikken willen produceren?

"Nee, bewust niet. Bij Flikken heb ik puur m'n acteerpet op. Het is heerlijk om op de set te staan. Tijdens de draaiperiode zijn mijn belangrijkste zorgen dat ik mijn teksten ken en dat ik op tijd ben. Ik vind het voor de variatie geweldig om uitsluitend met het creatieve proces bezig te zijn."

Komt er ooit een cross-over tussen de twee Flikken-series?

"Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar mij zou dat zeker leuk lijken. Om de politieteams van Rotterdam en Maastricht samen te brengen zou het moeten gaan om een landelijke zaak. Maar waar zou het verhaal plaatsvinden en past zoiets groots dan wel in een van de reguliere series? Misschien is de oplossing wel een speelfilm waarin alles samenkomt. En dan het liefst in de Caraïben."

Flikken Rotterdam seizoen 6 is vanaf 26 augustus 2022 elke vrijdag te zien op NPO 1.

Meer over