Interview

Jacqueline Blom over Stefan de Walle in nieuwe serie Tweede Hans: 'Hij is een heel goede acteur'

29 april 2022 10:00 | serie | Door Bram de Graaf

© Mark de Blok
In de nieuwe Omroep MAX-dramaserie Tweede Hans speelt Jacqueline Blom de rol van Marleen. Als haar echtgenoot Hans met pensioen gaat, breekt een nieuwe fase in hun leven aan.

Waar gaat Tweede Hans over?

"Over gewone mensen en kleinmenselijk leed. Hans, gespeeld door Stefan de Walle, wordt met pensioen gestuurd, omdat het tuincentrum waar hij al zijn hele leven werkt moderniseert. Het kost hem moeite om zijn draai te vinden en zijn huwelijk met Marleen komt onder druk te staan. Ze hebben van zijn ontslagbonus een camper gekocht, maar van samen reizen komt weinig terecht, omdat zij als zorgmedewerker net promotie heeft gemaakt en hard moet werken. Dat drijft hen een beetje uit elkaar."

Waarom blinkt Stefan de Walle zo uit in 'oude mannen'-rollen? Hij is ook de nationale Sinterklaas.

"Hij is gewoon een heel goede acteur en kan veel verschillende dingen spelen, zeker niet alleen oudere mannen. Maar daar heeft hij wel de goede kop en houding voor: hij kan een beetje hangen in zijn fysiek en gezicht. Zoals hondjes doen, haha."

Jij zoekt in je rollen 'met humor en mededogen naar de waanzin van de mens en het absurde in de wereld', aldus je cv. Waarom?

"Omdat het leven zo in elkaar zit. Dingen zijn vaak heel tegenstrijdig, de mens zit vol tegenstrijdigheden. Maar Marleen is gewoon iemand die van aanpakken houdt en van nature vrolijk is."

Hans beseft dat het er niet om gaat wát hij is, maar wíé hij is. In hoeverre bepaalt acteren jouw identiteit?

"Ik ben er al lang geleden achter gekomen dat je daarvoor moet waken, omdat je anders heel ongelukkig wordt. Als acteur ben je behoorlijk afhankelijk van anderen: krijg ik die rol wel of niet? Na een afwijzing voel je jezelf snel een mislukkeling. Zeker voor een oudere actrice zijn er veel minder leuke rollen. Om minder afhankelijk te zijn ben ik verschillende dingen ernaast gaan doen. Zoals zelf producties en podcasts maken, schrijven en lesgeven. Dat is eigenlijk veel leuker, heb ik ontdekt."

Deze maand werd je 61. Houdt het naderende pensioen je al bezig, het dreigende zwarte gat?

"Nog helemaal niet. Ik ga er ook van uit dat ik daarin niet beland. Samen met Anniek Pheifer heb ik nu een cabaretprogramma: En en. Ik ben daarmee een heel nieuwe weg ingeslagen, een nieuwe fase in mijn leven. Daardoor heb ik niet het idee dat ik aan het afbouwen ben. Integendeel, ik ben aan het opbouwen."

Je bent getrouwd met landschapsarchitect Adriaan Geuze. Is het voordeel van allebei een creatief beroep hebben dat je kunt doorgaan met werken?

"Ik denk het wel, want het betekent dat je zelf dingen creëert. Daardoor heb je langer werk, want je hoeft niet te stoppen. Adriaan heeft een eigen bureau, ik wil voorstellingen blijven maken en series schrijven. Vaak gebeuren dingen ook onverwacht, dingen waarvan ik nooit had gedacht dat het leven ze nog voor mij in petto had. Ik verheug me daarop."

Tweede Hans is vanaf vrijdag 29 april om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over