Interview met Tom Edge, schrijver van de nagelbijtend spannende serie Vigil

7 december 2021 12:11 | serie | Door Irma Tomas

© BBC
In Engeland trok Vigil wekelijks 10 miljoen kijkers die op het puntje van hun stoel zaten. En nu komt de serie over een moord aan boord van de kernonderzeeër Vigil naar de NPO. Wij spraken de schrijver, Tom Edge.

Wanneer een vissersboot op mysterieuze wijze verdwijnt en er aan boord van de kernonderzeeër HMS Vigil een dood bemanningslid wordt aangetroffen heb je de poppen aan het dansen. 

Suranne Jones

Rechercheur Amy Silva (Suranne Jones) gaat aan boord om uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is. Dat doet ze helemaal alleen, de enige met wie ze moeizaam kan communiceren is collega Kirsten Longacre (Rose Leslie) die haar vanaf land probeert te helpen. De bemanningsleden zijn een stuk minder behulpzaam, maar die hebben dan ook het een en ander te verbergen. 

Vigil komt van de hand van Tom Edge en groeide uit tot de best bekeken BBC-serie van de laatste jaren. Tom was zo aardig om met ons te praten over de serie. 

Hoe kwam je op het idee om deze serie te schrijven?
"Het basisidee van een moord op een onderzeeër kwam van de productiemaatschappij. het was een hele korte pitch: een onderzeeër zou wel eens de weinige plekken kunnen zijn waar je geen misdaad kunt onderzoeken op de orthodoxe manier. Want deze boten kunnen niet stoppen en deze boten kunnen geen 30 politiemensen aan boord hebben. 

Op die manier kon ik een rechercheur alles afpakken wat belangrijk is. Van de mogelijkheid om ’s avonds naar huis te gaan, tot de specialisten van wie ze afhankelijk zijn tot het overleg met collega’s. Amy Silva moet terug naar de manier waarop Agatha Christie misdrijven oploste: interviews, intuïtie en daarna de zaken in elkaar puzzelen. En dat allemaal op een onbekende plek, een dorp onder water."

Er zitten heel veel plottwists in de serie. Net als je als kijker denkt te weten hoe het zit, verandert alles weer. Hoe zorg je er als schrijver voor dat alles blijft kloppen?
"Al heel vroeg wist ik waar ik naartoe wilde met het verhaal anders kun je tegen het probleem aanlopen dat je halverwege in de knoei komt en jezelf in een hoek schrijft. En toen ik foto’s van zo’n onderzeeër zag, kwam ik op allerlei ideeën. En daarna heb ik veel gesproken met mensen die jaren op zulke boten hebben gewerkt. En naar aanleiding van die informatie heb ik het verhaal aangepast."

Had je het gevoel dat je een hit had geschreven?
"Het liep allemaal heel gek. We hadden ongeveer 40% van de serie gefilmd toen de eerste lockdown kwam. Daarna hebben we drie maanden stilgelegen. Het voordeel daarvan was dat ik de boel nog even kon herschrijven. Maar omdat het zo’n idiote periode was, heb ik er niet eens aan gedacht of dit een hit zou kunnen zijn." 

Je zei in een interview dat je blij was dat de BBC een aflevering per week uitzond zodat er niet gebingewatcht kon worden. Waarom?
"Het voelt af en toe heerlijk ouderwets om een aflevering per week te kijken. We hadden zo’n 10 miljoen kijkers per week en die gingen na anderhalf jaar voor het eerst net weer allemaal naar hun werk. Zij konden er dan samen over praten bij de koffiemachine. Dat was voor heel veel mensen een vreugdevolle ervaring. En cliffhangers werken ook beter wanneer je een week op het vervolg moet wachten."

De serie kreeg behalve veel kijkers ook nog eens veel 5 sterren reviews. Had je dat aan zien komen?
"Dat had ik nooit verwacht. Al waren er ook recensenten die het niet zo goed vonden hoor. Maar het is een grote serie en we hadden hele goede acteurs dus dan wil je er ook voor zorgen dat het lukt. Die druk voelde ik wel een beetje. Ik ben blij dat dat gelukt is."

Denk je dat deze serie in Nederland net zo zal aanslaan?
"Omdat Nederlanders altijd iets met water hebben, zou het zo maar kunnen. Ik zou het in ieder geval heel erg leuk vinden want ik ben gek op Nederland."

Abonnees van NPO Plus kunnen alle zes afleveringen in een keer te bekijken vanaf het moment dat de serie start op televisie. De eerste twee afleveringen van Vigil zijn zaterdag 11 december om 22.10 uur te zien op NPO 2. De overige vier afleveringen volgen wekelijks op zaterdagavond.

Meer over