Spannend

Jacob Derwig over KLEM 2

12 september 2018 15:12 | serie | Door Irma Tomas

© Pief Weyman

Als de Holleeder-achtige crimineel Marius was acteur Jacob Derwig (49) in de spannende dramaserie KLEM dreigend én geestig. Ook in seizoen 2 raakt Marius weer in onfrisse zaakjes verstrikt.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan..?
“Haha, inderdaad. In eerste instantie is er nog geen vuiltje aan de lucht. Marius heeft zijn schulden afbetaald, runt een legaal handeltje in restpartijen van goederen en volgt een anti-agressietraining. Maar dan wordt hij onder druk gezet door een of andere gangster. Deze Ron had nog geld tegoed van de doodgeschoten crimineel Wally, en nu moet Marius die schulden betalen. Doet hij dat niet, dan lekt Ron informatie bij de politie over de connectie tussen Wally en Marius. Ondertussen raakt Marius ook nog verwikkeld in een vechtpartij en doet zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan, red.) aan faillissementsfraude. Hij moet weer heel wat oplossen.”

De rol van Ron wordt gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. Jullie zijn niet bepaald onbekenden voor elkaar, toch?
“Gijs en ik hebben veel samen gespeeld; onder andere bij Toneelgroep Amsterdam en in de film Publieke Werken. Bovendien woont hij bij mij om de hoek. Ik kan wel zeggen dat we goede vrienden zijn. Dat hij nu mijn tegenstander speelde, vond ik echt een cadeautje.”

Hoe vond je het om Marius weer te spelen?
“Heel leuk. Ik heb me weer grondig voorbereid. Zo ben ik een paar keer bij Annet Malherbe langs geweest om het plat Amsterdams weer goed onder de knie te krijgen. Ik vind dat nog best lastig en Annet is daar zo goed in; zij is mijn ideale dialectcoach. Ook ben ik weer fanatiek de sportschool ingedoken om wat breder te worden. Tijdens de opnames merkte ik dat ik het heel fijn vond om me weer als Marius te voelen. Beetje gevaarlijk uit je ogen kijken, het idee hebben dat mensen bang voor je zijn. Dat geeft een lekker gevoel.”

KLEM 2, vanaf donderdag 13 september - NPO 1 • 20.30 uur

Meer over