Vooruitblikken

Janni Goslinga en Idriss Nabil voegen zich bij cast Oogappels: 'Heerlijk om te doen'

13 september 2023 10:00 | serie | Door Tijgerbloed Teksten

© BNNVARA

Kijkers leven massaal mee met de personages uit de dramaserie Oogappels. In seizoen vijf maken nieuwelingen Janni Goslinga en Idriss Nabil hun opwachting. Goslinga: ‘De serie heeft zo’n mooi palet aan personages.’

Ze mag dan een gelauwerd actrice zijn, toen Janni Goslinga voor de allereerste keer in haar nieuwe rol op de set van Oogappels stond, vergaapte ze zich stiekem wel even aan het decor dat ze als kijker zo goed kent. Ze was vanaf het eerste uur verslingerd aan de serie. “Ik keek naar boven en dacht: hé, dat is de kamer van Lieke, en daar is de gang waar Lieke en Merel zo stonden te ruziën.”

Janni Goslina

Goslinga speelt Esmé, Merel (Malou Gorter) loopt haar tijdens het wandelen tegen het lijf. De twee vrouwen lijken tegenpolen, maar er ontstaat toch een vriendschap tussen de sociaal onhandige Merel en de ogenschijnlijk rustige Esmé. Goslinga: “Esmé komt autonoom en stabiel over, maar zelf zegt ze tegen Merel: ‘Dat is alleen façade, daarachter ben ik een puinhoop.’ Dat is de ijsbreker. Ze worden wandelvriendinnen, ze zijn aan elkaar gewaagd, delen dezelfde humor. Esmé prikt door de façade van Merel heen. Ze worden een veilige haven voor elkaar. Mooi dat Merel in de serie een maatje heeft gevonden.”

Malou Gorter en Janni Goslinga zijn in het echte leven ook vriendinnen, al ruim dertig jaar. Hun zoons zijn samen op vakantie gegaan om te vieren dat ze hun eindexamen hebben gehaald. Samen spelen is een feestje, vindt Goslinga. “Merel is vaak best eenzaam. Volgens mij heeft Malou zelf aan de schrijvers geopperd dat het leuk zou zijn als er een vriendschap in haar leven zou komen.”

Idriss Nabil

Ook Idriss Nabil, die archeologiestudent Wouter van Beek speelt, kwam via via in de serie terecht. “Ik kreeg een mailtje of ik auditie wilde doen voor de rol van Wouter. Susan Radder, die Merels dochter Lieke speelt, is een vriendin van me. Toen ze iemand zochten voor de rol van Wouter zei ze: misschien is dat wel iets voor Idriss.”

De zachtaardige Wouter geeft tijdens zijn masterstudie lessen archeologie op Liekes school. “Hij houdt van oude dingen, het is een energieke, goeie gast. Het is leuk om hem te spelen, zelf ben ik ook wel een beetje zo, al zit er aan mij misschien wel een wat stoerder randje.”

Succes van Oogappels

Goslinga kijkt zelf graag naar de serie. “We worstelen allemaal af en toe met het leven. Zo mooi hoe Oogappels op een organische manier alle kwetsbaarheden aansnijdt die je als gezin met pubers tegenkomt. Het is ook voor mij herkenbaar, mijn zoon is net achttien geworden, heeft eindexamen gedaan en begint aan een nieuw leven. De serie heeft zo’n mooi palet aan verschillende personages. Het is bijzonder om te zien hoe ze vechten, kopje-onder gaan en weer boven komen.”

Ook Nabil is fan. “Zo tof, die diversiteit aan personages en verhalen. Er zitten voor iedereen herkenbare dingen in. Mijn opa kijkt graag, net als mijn moeder en ook voor jongeren is het leuk. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je je als zelfstandig persoon gaat verhouden tot de mensen om je heen. Je gaat op zoek naar je identiteit: wie ben ik, bij wie voel ik me veilig, wie wil ik zijn? Kijken naar de herkenbare worstelingen in Oogappels werkt verbindend; je ziet verschillende perspectieven. De ene keer ga je met de kinderen mee in hun verhaal, de andere keer zoom je juist uit met de volwassenen.”

Nieuwe rollen

Hoe het voelde om toe te treden tot de cast van zo’n succesvolle serie? Nabil: “Inspirerend. Ik ben zelf ook filmmaker. Ik vond het superleuk om op de set rond te lopen en te kijken hoe regisseur Will Koopman met zo’n gestroomlijnd team te werk gaat. Als jonge, beginnende maker zit ik als ik aan het werk ben veel in mijn hoofd en hoog in mijn energie, dat kan soms best onrustig zijn op de set. Het typerende aan Will is dat ze door rustig te blijven alles beter voor elkaar krijgt, met kalme blik is ze op zoek naar antwoorden. Dat gaf me het inzicht: je kan ook gewoon relaxen, dat levert meer op dan altijd maar stressen. Er heerst een hele vriendelijke open werksfeer, waarin alles soepel loopt. Tegelijkertijd wordt er wel keihard gewerkt. Daarin kun je makkelijk instromen: je houdt je gewoon lekker vast aan het handvat in die doordenderende trein en gáát.”

Goslinga: “Het is altijd even zoeken. Als gastacteur voeg je met je personage een bepaalde kleur toe aan het palet. Malou en ik werden ‘s morgens samen opgehaald om naar de set te gaan, dan zaten we in de auto honderduit te kletsen en ging op de set de knop om naar Merel en Esmé. Heerlijk om te doen.”

Het vijfde seizoen Oogappels is vanaf 13 september iedere woensdag om 20:30 uur te zien via NPO1 en NPO Start. Vooruit- en terugkijken kan via NLZiet en NPO Plus.

Meer over