Leuk voor iedereen

Jelka van Houten en Henry van Loon over de serie Tropenjaren

17 april 2022 09:00 | serie | Door Irma Tomas

© BNNVARA
In de comedyserie Tropenjaren spelen Jelka van Houten en Henry van Loon een stel met een kind. Net als in het echt dus. Al hebben Jelka en Henry het net even gemakkelijker dan Roos en Jelle in de serie. Wij spraken het tweetal.
Jullie werden natuurlijk gevraagd voor deze serie omdat het onderwerp perfect bij jullie eigen leven past.
Jelka: “Ik wilde het vooral graag omdat ik met Henry wilde werken. Ik wilde heel graag met hem werken, daar was het nog niet van gekomen sinds we een stel zijn. De opnamen waren dan ook een soort vakantie. Normaal gesproken wisselen elkaar af en dan is het: ‘hier is de sleutel, hier is het eten en hier is de baby’ en dan gaat de een of de ander werken en nu zagen we elkaar echt.”

Jullie hebben een jong dochtertje samen. Ervaren jullie privé op dit moment tropenjaren?
Henry: “Wij hebben helemaal geen tropenjaren gehad. Tropenjaren staat voor afzien en dat was het zeker niet bij ons. Het is af en toe alleen een beetje rommelig. Dan moet je even een kopje koffiedrinken om elkaar terug te vinden in de vaart der volkeren. Maar we redden het allemaal prima. Zeker vergeleken met wat er verder aan de hand is in de wereld hebben we niets te klagen.”

Jelle en Rosa hebben er wel last van. Wat maken zij zoal mee?
Jelka: “Die zijn heel egocentrisch, heel erg met zichzelf bezig.”
Henry: “Klopt, ze hebben last van FOMO (fear of missing out, red.). Wij hebben dat niet, wij vinden het prima om met de kinderen thuis te zitten. Maar Jelle vindt zichzelf nogal belangrijk. Hij is schrijver en wil tijd voor zijn boeken. Dat probeert ie aanvankelijk thuis, maar met een baby en de oppas en ouders lukt dat niet. Rosa presenteert een ochtendshow op tv.”
Jelka: “Zij is vooral bezig met of ze nog wel in de picture is. Ook heel vervelend.”
Henry: “Feestjes en carrière zijn heel belangrijk voor Rosa. En dat strookt niet met een kind dat niet slaapt en over je heen kotst wanneer je net omgekleed bent voor een feestje.”

Is de serie pure comedy of ook serieus?
Jelka: “Het is klein menselijk leed.”
Henry: “Geen lach of ik schiet, maar vooral gênante, pijnlijke situaties. Je ziet twee mensen worstelen.”

Gaat het herkenbaar worden voor de mensen thuis?
Jelka: “Er zitten ook personages in die geen kinderen hebben en dat verschil is heel voelbaar. Zo’n zus die het allemaal niet begrijpt. Dus ik denk dat er heel veel raakvlakken zijn voor heel veel mensen.”
Henry: “Precies. De zus van Rosa wordt gespeeld door Eva Crutzen en die komt de hele tijd langs omdat ze naar feestjes wil. Ze zegt letterlijk: ‘Wat zijn jullie ingekakt zeg’, en daar laten wij het dan niet bij zitten. Maar we kunnen helemaal niet, we zijn te moe. Dat spanningsveld is heel erg herkenbaar. Je leven verandert zo met een kind.”

Dus voor mensen zonder kinderen is Tropenjaren ook leuk?
Henry: “Die snappen daarna waarom ze hun vrienden met kinderen nooit meer zien.”

Hebben jullie nog tips voor onze lezers die het eventueel wel moeilijk hebben met tropenjaren?
Jelka: “Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken. Dat is de beste tip.”
Henry: “Geduld hebben. En onthouden dat het ook weer voorbij gaat.”

Tropenjaren is gebaseerd op een Israëlische serie die voor Nederland werd bewerkt door Elzelien Peters, bekend van de series Dertigers en Jeuk. Eric van Sauers speelt Steve, de beste vriend van Jelle en Eva Crutzen is Bregje, de zus van Rosa. De serie is vanaf 17 april te zien om 22.10 uur op NPO 3.

Meer over