Baantjer: Het Begin

Jelka van Houten: 'Ik ben de doorbitch van Baantjer'

19 januari 2020 11:00 | serie | Door Carlijn Schepers

© Martijn van Gelder

Jelka van Houten speelt de stoere wachtcommandant Selma in Baantjer: Het begin. Ze geniet van het grove taalgebruik en hoe anders haar personage is dan zijzelf. ‘Ik zou Selma’s werk niet kunnen doen.’

Wat is Selma voor type?
“Ze is de wachtcommandant van Bureau Warmoesstraat. Ik ben eigenlijk de doorbitch van het bureau en ook de enige vrouw. Selma is niet het charmantst, maar heeft wel zestien ogen in haar rug. En dat is heel handig, want zo heeft ze iedereen op het bureau en die komt binnenlopen onder controle. Het is een feestje om haar te spelen. Omdat er altijd van alles gebeurt in mijn scènes en ik daardoor veel moet schakelen. En ze is zo lekker plat. Ik mag bij mijn rol van alles verzinnen en doen, zoals variëren met de grove taal die ik uitsla. Als het maar past binnen haar karakter. Heerlijk.”

In hoeverre ligt je rol af van hoe je zelf bent?
“Totaal! Vooral de controle die Selma heeft, herken ik niet bij mezelf. Ze heeft ook helemaal geen angst en is veel stoerder dan menig ander agent daar. Zo ben ik niet. Ik zou haar werk ook niet kunnen doen. Ik zou alles meteen zielig vinden, terwijl zij bikkelhard is. ‘Je moet eens even je bek houden. Als je gaat janken dan bel ik je moeder.’ Nou, dat hoor ik mezelf niet zeggen!”

Jelka kan niet alleen acteren. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Mn handen nog zwart van t poetsen😱de gans de opaal het veertje en het hartje is helaas al verkocht!

Een bericht gedeeld door J.F van houten (@jelkavanhouten) op

Je personage heeft een sterk Amsterdams accent, was dat moeilijk aan te leren?
“Best wel, omdat ik door een productie ervoor juist plat Rotterdams gewend was. Dus in het begin was het wel even moeilijk schakelen naar het Amsterdams. Maar dan zong ik gewoon telkens ‘Krijg toch allemaal de kolere’ uit Ciske de Rat voordat ik een zin moest zeggen. Dat hielp, want anders ging ik weer over op het Rotterdams. En dat ga ik nu niet voordoen, want dan ben ik zo weer om.”

Baantjer: het begin | RTL 4 | 21.30 uur

Meer over