Stanley H.

Jeroen Spitzenberger: 'Dit is Nederlandse geschiedenis waar je mond van openvalt

13 oktober 2019 11:00 | serie | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV
Stanley Hillis maakte in de jaren 90 naam als bankovervaller, drugshandelaar én ontsnappingskunstenaar. Jeroen Spitzenberger kroop in de huid van deze beruchte crimineel voor de nieuwe dramaserie Stanley H.

Tekst: Tijgerbloedteksten

Waar gaat de serie over?
“In de jaren 90 werkten criminelen zoals Stanley Hillis samen met de politie om drugsnetwerken op te rollen. Dat werd later bekend als de IRT-affaire. De manier waarop de overheid de onderwereld destijds faciliteerde, is ongelooflijk. Later werd Hillis onder de ogen van de politie geliquideerd. Dit is een stuk Nederlandse geschiedenis waar je mond van openvalt. Als een scenarioschrijver het had bedacht, zou je het ongeloofwaardig vinden.”

Was het een leuke rol om te spelen?
“Hillis is een spannend personage, juist omdat er niet zo veel over hem bekend is. Willem Holleeder verscheen in alle media en ging op de foto met BN’ers, je hebt een duidelijk beeld bij hem. Hillis is veel mysterieuzer. Dat gaf ons de ruimte om ons eigen personage te creëren. Voor de rol sprak ik mensen die hem van nabij meemaakten. Zij vertelden dat hij heel goed kon klussen, met elektriciteitssnoertjes rommelen. Een brave huisvader die ondertussen met heel heftige dingen bezig was. Dat zijn leuke details.”

Hij was wel een BN’er in zijn tijd. In 1985 gaf hij, met plaksnor en pruik, een interview aan Sonja Barend.
“Ja, dat heb ik natuurlijk gezien, ter voorbereiding op deze rol. Dat interview spreekt enorm tot de verbeelding. Een voortvluchtige crimineel die zich op tv laat interviewen, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Het was nogal naïef van hem: hij verwachtte niets dan goeds van dat optreden, maar dat liep anders. Hij werd daarna gepakt en het veroorzaakte enorme ophef.”

Ga je als kijker stiekem een beetje van hem houden?
“We zorgen er wel voor dat je begrijpt wat hem beweegt, zeker in de eerste afleveringen. Hij begint als een redelijk onschuldige bankovervaller, jong en vol energie. Misschien zelfs vol goede bedoelingen, bijna een soort Robin Hood. Gaandeweg zie je hem ontsporen en link worden.”

Hoe dicht blijven jullie bij het echte verhaal?
“Voor 80 procent komen de gebeurtenissen in de serie overeen met de feiten. Van al die tonnen die ze verdienden, kochten Hillis en zijn collega’s dikke villa’s in Spanje. Hingen ze daar het gebraden haantje uit in het bubbelbad. Op internet kun je de badschuimfoto’s nog vinden. De realiteit heeft ons behoorlijk wat van dit soort bizarre momenten aangereikt.”

Ook intrigerend: Hillis ontsnapte verschillende keren uit de gevangenis.
“In een blufferig gesprek met de directeur van de Bijlmerbajes zei hij naar verluidt: ‘Als ik wil, ben ik hier overmorgen uit’. Waarop de directeur antwoordde: ‘Meneer Hillis, succes.’ Niet lang daarna was-ie weg. We hebben in de voormalige Bijlmerbajes gedraaid, in de snerpende kou in december. Ik vond dat wel een confronterende omgeving, voor ons was het een soort schoolreisje, je moet er niet aan denken dat je daar jaren moet zitten.”

Stanley H, zondag, NPO 3 - 20.15 uur

Meer over