Interview

Jetske van den Elsen wint Celebrity MasterChef 2022: ‘Bokaal prijkt op de afzuigkap’

17 december 2022 06:05 | serie | Door Marjolein Vos

© Still Viaplay
Wekenlang streden bekende Nederlanders om maar één titel: Celebrity MasterChef 2022. Het avontuur begon met tien kandidaten, maar uiteindelijk was presentatrice Jetske van den Elsen iedereen te slim en sterk af. Wij spraken haar over haar deelname. Advertisement

Je hebt Celebrity MasterChef 2022 gewonnen! Van harte gefeliciteerd! Hoe voelt het?

"Ik ben zo trots en blij. Ik heb het zo lang voor me moeten houden en de bokaal moeten verstoppen in mijn kledingkast. Van het weekend mocht hij er eindelijk uit. Hij prijkt nu op de afzuigkap, maar we moeten nog een geschikte plek vinden tussen de bekers van 'mijn mannen'. Mijn familie leefde zo mee en mijn partner had zelfs de vlag uitgehangen toen ik gewonnen had."

Kookte je voor het programma al veel en op hoog niveau?

"Ik hou echt van koken en ik wilde zo graag delen met mensen dat ik graag kook. Ik heb ook een anoniem Instagram-account waar ik al recepten op deelde, maar ik durfde dit niet aan mezelf te koppelen. Toen ik gevraagd werd voor het programma, dacht ik: dit is het moment om te laten zien dat ik graag iets wil met koken. Ik was eerst heel bang dat ik het misschien niet zou kunnen, maar ben mij toen twee maanden lang zo goed mogelijk gaan voorbereiden."

En dat voorbereiden, hoe doe je dat dan?

"Een groot voordeel was dat ik me al bezighield met foodstyling. De combinatie van hoe iets eruit ziet en dat het lekker is, vind ik heel interessant. Verder ben ik echt een controlfreak dus ik ben heel breed gaan denken aan ingrediënten en wat ik ermee kon doen. Neem een pompoen, wat kun je daar allemaal mee? Ik wilde voor het programma echt mijn horizon verbreden. Zo ging ik vaak ‘s avonds met een kookboek naar bed en ben ook in restaurants aan chefs vragen gaan stellen. Ze zeiden: trek een schort aan en loop een dagje mee, en dat heb ik ook gedaan in mijn lievelingsrestaurant.

Op een bepaald moment kreeg ik nog van iemand de tip dat heel veel koks stuk gaan op de klok. Vanaf dat moment dacht ik: ik ga iets lekkers maken en hoe kan ik iets wat anderhalf uur duurt in één uur maken? Zo kwam ik op hele leuke sites terecht van bijvoorbeeld studenten die er een sport van maken om alles maar in de magnetron te doen en hoe je dus iets wat normaal één uur moet garen, in vijftien minuten klaar is.

En dan kun je nog zo goed voorbereid zijn, maar de week voor de start sliep ik zo slecht. Ik was zo onzeker. De allereerste dagen keken we elkaar aan en hadden we allemaal wallen tot op de knieën. Iedereen vond het zo spannend."

Still Viaplay.
Still Viaplay.

Wist je dat je een 'culinair talent' had zoals het in de slotaflevering werd genoemd?

"Nee, ik ben heel kritisch en perfectionistisch dus toen dat gezegd werd, geloofde ik het ook niet echt. Later besefte ik dat ik het ook gewoon een keer moet accepteren als ik zo’n compliment krijg. Wat ik vooral heel bijzonder vond, was dat ik me blijkbaar dus heel goed kan focussen en niet gauw een black-out krijg of in paniek raak."

Wat vond je het moeilijkste van alle afleveringen?

"Waar ik het meest ongemakkelijk over heb gevoeld, was het moment dat ik chefkok moest zijn en dus mijn medekandidaten moest aansturen. Ook vlees bereiden was voor mij niet gemakkelijk. Ik ben vegetarisch opgevoed en toen ik op mijn zeventiende op kamers ging, heb ik wel wat vlees gekookt, maar geen hele lappen. Dat was voor mij wel echt pittig."

Welk gerecht ga je thuis nog veel vaker maken?

"Alles wat ik in de uitzendingen heb gemaakt, heb ik thuis ook nog gekookt. Ook ben ik druk bezig met het opnemen van kookvideo’s voor mijn Instagram-account onder mijn eigen naam dus dan kan iedereen ervan meegenieten. Het leuke is dat mensen nu als we ergens gaan eten ook wel vragen of ik mijn Rendang wil meenemen of mijn ‘uiengerechtje’. Met kerst kook ik ook niet veel anders dan anders. We houden echt van koken dus als er gasten komen, zorgen we dat er goed gekookt wordt."

Heb je nog tips voor de culinaire thuiskokers?

"Ik vind zo’n trend dat iedereen zegt van: het moet makkelijk en snel te maken zijn. Ik zou wel willen vieren dat het niet erg is om lang in de keuken te staan. Op het moment dat je jezelf die tijd gunt, kan het je ook een heel goed gevoel geven. Neem eens op vrijdagavond een kookboek op schoot als je in het weekend gasten krijgt. Kies iets uit en ga dan de zaterdag lekker de markt op en vervolgens lekker koken. Als ik er alleen al aan denk, word ik er gelukkig van. Iedereen kan namelijk in principe koken."

Nieuwsgierig naar de culinaire hoogstandjes van Jetske? Kijk nu Celebrity MasterChef op Viaplay. Of kijk op haar Instagram @Jetskevandenelsen.

Meer over