Interview

Klaas, Horace en Patrick over de Viaplay-reeks de Bierkalender: 'Elke dag is een verrassing'

3 december 2022 06:00 | serie | Door Marjolein Vos

© Viaplay
Op Viaplay verschijnt sinds 1 december dagelijks een nieuwe aflevering van De Bierkalender: Aftellen naar Kerst. Met Klaas van der Eerden, Horace Cohen en bierexpert Patrick Stoof blikken wij vooruit.Advertisement

In dit van oorsprong Deense concept gaan cabaretiers Klaas van der Eerden, Horace Cohen en bierexpert Patrick Stoof tijdens een studioshow op zoek naar het ideale biertje voor kerst. Elke aflevering wordt een ander speciaal biertje getest om zo hun favoriet te ontdekken voor kerst. Ook komen er verschillende gasten voorbij als Kluun, Orgel Joke, Margôt Ros en zelfs Sinterklaas. Daarnaast is er lekkers van Celebrity MasterChef-deelneemster Louise Schiffmacher en is er livemuziek van een All-Female Band waarvan de leden gezellig meedrinken.

Allereerst, wat is jullie feeling met kerst?

Patrick: "Vroeger vond ik het altijd ingewikkeld. Dan moest je ineens nette schoenen aan en zo. Maar nu vier ik het met mijn vrouw en dochter heel uitgebreid. We hebben een grote kerstboom, draaien vanaf 6 december kerstmuziek en er gaan cadeautjes onder de boom. Mijn dochter is ook in deze maand jarig dus dat maakt het extra speciaal."

Klaas: "Kerst was wel altijd een sterke traditie vanuit huis door mijn ouders die een katholieke achtergrond hebben. We vieren het nog steeds uitgebreid: lekker eten en drinken eerste en tweede kerstdag en samen zijn met familie. Vroeger was er overigens ook altijd een kersttraditie in mijn familie omtrent bokbier. Je hoeft bokbier namelijk niet per se koud te drinken, dus wat ze vroeger altijd deden, was de pook in het haardvuur. Die werd dan vervolgens in het bokbier gestopt. Dat zorgt ervoor dat het karamelliseert en maakt het zoeter. Ik moest daar als kind altijd naar kijken en nu kan ik met ons programma deze traditie een beetje terughalen."

Horace: "Ik ben wel een familieman. Ik ben gezegend met een grote schoonfamilie. Ook met mijn eigen familie natuurlijk, maar die woont in het buitenland. Heerlijk om met deze dagen te eten, te drinken en om me heen te kijken en de mensen waarvan ik hou te zien."

Klaas van der Eerden, Horace Cohen en Patrick Stoof
Klaas van der Eerden, Horace Cohen en Patrick StoofEn staat er altijd wel bier bij jullie op de tafel van het kerstdiner of toch ook wijn?

Horace: "Ik ben een echte wijnman. Ik heb ook mijn eigen wijnfestival in het Amsterdamse bos. De laatste jaren ben ik wel wat meer bier gaan drinken maar ik ben langzaam begonnen. Dit programma was daarom de perfecte school voor mij."
 
Patrick: "Tijdens het kerstdiner ben ik zo’n beetje de enige die geen wijn drinkt. Ik probeer voor mezelf altijd lekkere biertjes te halen en natuurlijk ook voor de gasten als die wel bier willen. Maar meestal zit de hele familie aan de wijn. Speciaalbier is ook echt iets van de laatste vijf tot acht jaar en er zit zo veel diversiteit in, dat weet bijna niemand. Iedereen die het over bier heeft, heeft het namelijk slechts over pils. 
 
Klaas: "Eigenlijk beginnen we met winters bier en tijdens het eten is het wijn. Als afsluiter hebben we dan vaak een dubbele bok, maar we drinken ook wel water tussendoor hoor. Toen ik werd gevraagd voor dit programma, ging het puur om de presentatie ervan. Ik sta dan ook wel bekend als iemand die zich bezighoudt met eten en drinken. Dat ik vaker de kroeg bezoek dan de sportschool is algemeen bekend. Ik heb meteen Patrick gebeld als bierexpert en samen hebben we gekeken wie er goed bij ons zou passen. Het leuke is dat Horace een echte wijnkenner is. Dat maakte de club compleet. We drinken ook echt als consument dus het kan best zijn dat een kenner kijkt en denkt: wint dat biertje? Maar we zijn puur ook gegaan voor het biertje dat bij kerst past."

Wat kan de kijker verwachten van 'de bierkalender'?

Horace: "Onze missie is om te kijken wat wij het lekkerste biertje voor kerst vinden. We hebben er 24 geproefd en het leuke is dat je nooit weet wat er uit de adventkalender komt. Daarnaast hebben we dezelfde soort humor en dat kwam er ook uit samen met de leuke band en hapjes."

Patrick: "Wat ik vooral heel leuk vind is het is echt een comedyprogramma is dat niet gescript is. Het is net of je met je allerbeste vrienden kerst staat te vieren. Ons decor is een grote adventkalender waar elke keer dus biertjes uit komen. Voor de kijker elke dag een nieuwe."

Klaas: "Het is een heel kort programma van acht minuten. Voor het begonnen is, is het alweer gestopt en je krijgt er een enorm kerstgevoel van. Het leuke is wel dat we geconfronteerd worden met gasten en we weten niet wie er komen. Het kan een heel koor zijn tot iemand die ik heel erg uit mijn privé ken waar ik heel erg van schrik dat diegene er is."

Patrick Stoof in De Bierkalender
Patrick Stoof in De BierkalenderHoe heb je zelf de opnames van ‘de bierkalender’ ervaren?

Horace: "Als echte wijnman was ik bang dat ik na het eerste biertje alles heel vies zou vinden. Gelukkig was dit niet zo en heb ik hele lekkere nieuwe dingen geproefd."

Patrick: "Het was zo leuk en gezellig, echt heel leuk om met deze drie mannen te doen. Ik hoop dat het net zo’n traditie wordt als bijvoorbeeld de Top 2000 Quiz."
 
Klaas: "Het was hilarisch en heel gezellig. Ik hoop zo dat we volgend jaar weer door mogen. Dit is een van de leukste programma’s die ik mocht presenteren naast mijn visprogramma dan natuurlijk."

Heb je vaak gehad dat je een biertje ook echt niet lekker vond?

Horace: "Jazeker, als ik het niet lekker vond dan gaf ik dat toe. Het was vaak aan mijn gezicht ook duidelijk te zien."

Patrick: "Ik had geluk. Omdat ik de bierexpert ben, mocht ik de 24 biertjes samenstellen. Sommige waren voor mij ook wel een uitdaging. Ik ben niet zo van het zure bier, maar ik dacht: misschien vinden zij die wel lekker. We zijn met z’n drieën en hebben alle drie een andere smaak. Er is nooit een biertje afgekraakt in ieder geval."

Klaas: "Ja, soms past het ook gewoon niet de tijd van het jaar. Van die hele frisse zure biertjes, dat kan best lekker zijn als het 32 graden is, maar in een studio met kerstversiering is dat anders."

Zat er een biertje tussen dat jullie ook echt vaker gaan drinken en mogelijk bij het kerstdiner op tafel staat?

Horace: "Zeker weten. Het heeft het nog niet gewonnen van wijn. Maar bier is nu een goede tweede plaats. Misschien kunnen we volgend jaar een wijneditie maken."
 
Patrick: "Absoluut. We geven de bieren ook een rangnummer. De uiteindelijke nummer 1 hebben we unaniem gekozen met de band."

Klaas: "Ja, de nummer 1. Sowieso de hele top 3. Het zijn kruidige mooie bieren."

Waarom moeten mensen De Bierkalender op Viaplay kijken?

Horace: "De Bierkalender is op televisie net zo leuk als dat je een adventkalender bij de supermarkt haalde. Elke dag is een verrassing. En het zijn niet urenlange afleveringen dus het kijkt lekker weg."

Patrick: "Omdat het aftelt naar kerst en je dat gevoel ook krijgt. Als je niet elke dag met je vrienden in de kroeg wil staan om de weg naar kerst te vieren dan kun je elke dag naar ons kijken. Dan sta je eigenlijk elke dag met je nieuwe vrienden in de kroeg. Het leuke is: het is echt niet alleen voor mannen. Onze female band drinkt ook mee."

Klaas: "Elke dag komt er een nieuwe aflevering online. Ik denk dat het ook leuk is als je dit programma op een gegeven moment bingewatcht. Op een gegeven moment ga je denken: houdt Klaas dit vol? Gaat dit goed komen met al die presentatieteksten over de biertjes? Of dat lukt, moet je zelf maar uitvinden."

Klaas van der Eerden en Horace Cohen in De Bierkalender
Klaas van der Eerden en Horace Cohen in De Bierkalender

De Bierkalender: Aftellen naar Kerst is nu te zien op Viaplay.

Meer over