Op waarheid gebaseerd

KRO-NCRV komt met thrillerserie over de Bijlmerramp

23 februari 2022 13:51 | serie | Door Judith Regeling

© KRONCRV
Omroep KRO-NCRV is bezig met Rampvlucht, een vijfdelige thrillerserie over een van de meest controversiële vliegrampen uit de geschiedenis: de Bijlmerramp uit 1992.

Het is de bedoeling dat de reeks vanaf het najaar op NPO1 op de buis te zien is.

Rampvlucht

De nieuwe reeks belooft een op waarheid gebaseerde thrillerserie te worden over niet alleen de bijlmerramp zelf, maar ook over de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die als gevolg van deze vliegramp opkwamen. Wie in deze reeks de hoofdrollen mogen vertolken, is vooralsnog niet bekend.

Bijlmerramp

De Bijlmerramp vond plaats op 4 oktober 1992, dit jaar alweer bijna 30 jaar geleden. Op die bewuste dag stortte een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al op een flatgebouw in Bijlmermeer, wat direct wereldnieuws werd. Uit onderzoek bleek later dat het kwam door een losgeschoten veiligheidspen bij één van de motoren. 

Parlementaire enquête 1998

Toch bleef het hier niet bij. In de maanden die volgden, bleek dat zowel bewoners, reddingswerkers als huisdieren in de omgeving massaal last kregen van medische klachten. Een zesjarig onderzoek van een jonge dierenarts en twee journalist leidde uiteindelijk naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Deze moest vaststellen wat er precies was misgegaan, wie er had gefaald en wat er geheim moest worden gehouden. 

Meer over