Interview

Loes Luca over het 'soms schrijnende maar vaak grappige' tweede seizoen van Maud & Babs

3 november 2023 10:00 | serie | Door Ernest Marx

© Omroep MAX

In seizoen 2 van de tragikomische serie Maud & Babs speelt Loes Luca opnieuw de aan dementie lijdende Babs. Dat ze verder achteruitgaat zorgt voor veel herkenbare situaties, ook bij de actrice zelf.

Wat voor reacties kreeg je op het eerste seizoen van ‘Maud & Babs’?

“Vooral dat het zo herkenbaar is voor mantelzorgers in zo’n zelfde situatie. Ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt met mijn eigen moeder. Zij is vorig jaar overleden na ruim acht jaar dementie. Er was niet veel meer van haar over. Ze was gewoon verdwenen. Ik zeg altijd: ‘Mijn moeder is tachtig geworden, er is een andere vrouw 88 geworden.’ Ik vind het een heel gemene rotziekte. Verschrikkelijk.”

Aan het einde van vorig seizoen bleek dat Babs toch maar niet naar een tehuis ging. Wat nu?

“Ik ga in de tuin wonen van mijn dochter Maud (Rifka Lodeizen), in een soort stacaravan. Met de nodige ellende natuurlijk. Want het heeft ook grote impact op het gezin van Maud. Het is natuurlijk gekmakend om continu een schoonmoeder met dementie over de vloer te hebben. Daar moet je maar net tegen kunnen. Babs is ook nog eens heel eigenwijs en betweterig. ‘Dement? Welnee, hoe kom je daar nou bij? Een beetje vergeetachtig. Maar dat is heel normaal voor mijn leeftijd.’ Dat zei mijn moeder ook altijd.”

In de trailer oogt Babs heel anders dan voorheen. Wat is er gebeurd?

“Ik lijk nu een beetje op de oude Brigitte Bardot, terwijl ik eerst gewoon een tuttige oma was. Bij de grime hebben ze daadwerkelijk een foto van Bardot erbij gehouden als inspiratiebron. Mijn haar is anders en ik heb te hevig opgemaakte ogen. Mijn moeder hield ook altijd van make-up. Maar op een gegeven moment wist ze niet meer hoe het moest. Zo ziet Babs er nu ook uit.”

Klopt het dat je een andere dochter hebt gekregen?

Kim van Kooten doet inderdaad niet meer mee. Haar rol van dochter Juliette is overgenomen door Georgina Verbaan. Dat vind ik heel erg tof. Met Georgina heb ik vijf seizoenen samen in ’t Schaep gezeten, dus wij hoefden niet aan elkaar te wennen.”

Zijn er nog andere veranderingen?

“We hebben een nieuwe regisseur: Norbert ter Hall. Met hem heb ik eerder onder andere de film Mi vida gemaakt. Ik vind het leuk aan hem dat hij altijd met dezelfde mensen werkt. Als je eenmaal op zijn lijstje staat, blijf je erop. Nu werkten we weer met zijn zelfde ploeg. Ik hou van mensen die trouw zijn aan anderen. Zo ben ik zelf ook.”

Babs gaat verder achteruit. Wordt daarmee het nieuwe seizoen ook tragischer?

“Dementie wordt er niet grappiger op. Integendeel. Maar deze serie gaat ook erg over de dochters van Babs en hoe verschillend zij met die dementie omgaan. Je hebt de zorgzame Maud. En je hebt Juliette, die vooral voor zichzelf kiest en denkt: het valt allemaal wel mee. Wat er tussen die zussen gebeurt, is soms schrijnend maar vaak ook heel grappig.”

Het tweede seizoen van Maud & Babs is vanaf vrijdag 3 november wekelijks om 21:25 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1. Terugkijken kan via NPO Start, NPO Plus en NLZiet.

Meer over