Sonja Holleeder

Marit van Bohemen over Judas

6 januari 2019 11:00 | serie | Door Irma Tomas

© Mark van Aller
Van het populaire boek Judas van Astrid Holleeder over haar criminele broer Willem is een gelijknamige serie gemaakt. Marit van Bohemen speelt zus Sonja. Ze vindt het een heerlijke rol na al haar komediepersonages.

Tekst: Carlijn Schepers

1.Waar gaat de serie Judas over?
“Over de familie Holleeder met in hun midden de grootste crimineel van ons land: Willem Holleeder. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van zijn jongste zus, Astrid. Het gaat over hoe het gezin eerst lijdt onder een gewelddadige vader en vervolgens wordt onderdrukt door de criminele Willem. Totdat Astrid de kant van de politie kiest.”

2. Jij speelt Sonja, Willems oudere zus. Hoe was dat?
“Fantastisch. Ik heb natuurlijk veel komedie gedaan, maar ik vond het heerlijk me vast te bijten in een rol als deze. Wel vond ik het spannend iemand te spelen die echt bestaat. Ik voelde me heel verantwoordelijk haar goed neer te zetten. Vooraf heb ik Sonja een kaartje gestuurd. Dat ik het best eng vond haar te spelen en dat ze vast zou denken: zo doe en praat ik helemaal niet.”

3. In hoeverre lijk jij op Sonja?
“Ik kom niet uit een criminele familie. Ik ben zelf heel beschermd opgevoed. Maar ik kan me wel met haar vereenzelvigen. Bijvoorbeeld hoe ze met hart en ziel voor haar familie gaat. Ik ben ook verzorgend zoals zij, alleen heb ik wel de ambitie om meer te zijn dan een huisvrouw. Er is ook een Amsterdams raakvlak. Mijn moeders familieleden zijn ras-Amsterdammers. Om te leren hoe Sonja praat luisterde ik veel naar m’n tante. Zij kan ook zo lekker fel iemand afserveren.”

4. Om te bestuderen hoe Sonja praat, bezocht je ook de rechtszaal. Alleen dat liep niet zoals gepland, toch?
“Ik ben eruit gezet omdat ik geluidsopnames maakte. Ik was me van geen kwaad bewust. En ik vond het al zo spannend om erheen te gaan. Ik dacht dat het wel mocht. Toen dook natuurlijk de hele pers erop. Ik schaamde me kapot.”

5. Hoe heb je je nog meer voorbereid?
“Door alles door te spitten wat ik over Sonja kon vinden: boeken, sites, tapes. En ik kreeg de kans haar en Astrid te ontmoeten. Eerst twijfelde ik daar nog wel even over. We waren namelijk al begonnen met de opnames. En stel dat je denkt: ik doe haar helemaal niet goed na! In mijn hoofd waren Sonja en Astrid een soort mythische figuren geworden, maar er liepen twee heel gewone mensen binnen. Gelukkig zei Sonja dat ze blij was dat ik haar vertolkte.”

6. Welke scènes vond je het leukst om te spelen?
“Een hele gewelddadige scène met Gijs Naber, die Willem speelt, in het Amsterdamse bos. Ik moest mijn eigen graf graven, omdat hij wilde laten zien dat zijn bedreigingen menens waren. Heel ziek natuurlijk, maar wel erg gaaf om te spelen. De hele crew stond muisstil in een pikdonker bos. De scènes die ik samen met Rifka Lodeizen (Astrid) speelde, vond ik ook erg leuk. We waren zo verbonden, ze voelde bijna als mijn echte zus.”

Judas,  zondag - RTL 4 • 22.00 uur

Meer over