Nieuwe serie op FOX

Mark-Paul Gosselaar: 'Er wordt veel verwacht van The Passage, dat maakt me nerveus'

29 januari 2019 10:49 | serie | Door Irma Tomas

© Michael Lavine / FOX
FOX hoopt dat het met The passage een nieuwe The walking dead in handen heeft. Televizier.nl sprak de 'Nederlandse' hoofdrolspeler Mark-Paul Gosselaar (44), die zich daar een tikje zenuwachtig over maakt.

Jij speelt the good guy in The passage. Kun je iets meer vertellen over je rol?
„Brad was vroeger FBI-agent die een hele tragische ervaring heeft meegemaakt. Een collega en vriend werkte voor een geheime overheidsinstelling die een genezing voor infectieziektes probeerde te vinden. Brad Wolgast is er toen bijgehaald om mensen in de dodencel te rekruteren als proefpersonen. Hij bracht elf personen in en de twaalfde was een jong meisje,  want zij zou een beter resultaat geven. Mijn personage besluit haar te redden en op de vlucht te slaan.”

Wat sprak je speciaal aan in de rol van Brad?
„Ik hou van het vampierengenre. Dat heb ik nog niet eens verteld, maar het virus dat ze inbrengen bij de testpersonen zorgt ervoor dat ze een soort vampier worden. Onze vampiers zijn wel anders dan normaal, ze trekken je uit elkaar en drinken al je bloed op. En daartussen zit dus ook nog een verhaal met een hart, met die vaderfiguur en dat meisje. Zij is een pleegkind en Brad heeft een kind verloren. Zij zorgen bij elkaar voor hernieuwde hoop in de mensheid. Ik heb zelf ook een dochter van die leeftijd, dus ik kon putten uit die ervaring.”

De serie is gebaseerd op een heel populaire trilogie. Blijft het dicht in de buurt van die boeken?
„Ja! Natuurlijk is het wel onze interpretatie. Om een boek geschikt te maken voor film en televisie moet je het soms een beetje aanpassen. Maar volgens ons heeft dat het alleen maar beter gemaakt. Het grootste compliment was dat de schrijver, Justin Cronin, ons zijn zegen heeft gegeven. Hij was ook vanaf het begin betrokken bij het script. Ik ben zelf een enorme fan van de boeken en ik ben heel trots op wat we hebben gemaakt.”

Fox hoopt dat dit net zo’n succes wordt als The walking dead. Wat denk jij?
„Dat maakt me heel nerveus. Als de verwachtingen zo hoog zijn, wil je ook dat het een succes wordt. Ik heb een paar jaar geleden de serie Pitch gemaakt voor Fox. Bij die serie waren de verwachtingen ook hooggespannen en helaas kon het publiek ons toen niet vinden. Dat is zo teleurstellend.”

Op Wikipedia las ik dat je vloeiend Nederlands spreekt. Is dat echt zo?
„Het is behoorlijk slecht tegenwoordig! Ik begrijp nog steeds wel zo’n 75% maar ik kan alleen maar oefenen als ik met m’n moeder praat dus het wordt steeds minder. Heel jammer, want ik wil het heel graag bijhouden en tweetalig zijn. Daarom ben ik nu met een app begonnen, Duolingo. Maar het voelt een beetje of ik weer helemaal opnieuw moet beginnen.”

Je ouders komen uit Nederland, maar ben je hier zelf nog wel eens te vinden?
Ik ben sinds 2010 niet meer terug geweest. Mijn vrouw komt uit Schotland en daar gaan wel redelijk vaak naartoe om haar familie op te zoeken. Maar meestal hebben we dan maar kort de tijd en dan kunnen we niet meer naar Nederland. Ik heb er nog wel wat familie, maar m’n oma is al een tijd dood dus ik heb niet zoveel reden meer om heen te gaan.”

Heb je er eigenlijk ooit over gedacht om je naam te veranderen toen je ging acteren? Die lijkt me best moeilijk uit te spreken voor Amerikanen.
Haha, Gosselaar is nog best te doen. Maar ik geloof wel dat toen ik als kind begon met acteren ze m’n moeder hebben gevraagd om m’n voornaam te veranderen. Mark en dan een streepje en dan Paul was te ingewikkeld. Maar mijn moeder was vastbesloten om het zo te houden.”

Terug naar televisie. Wat zijn jouw favoriete series?
„Ik kan niet wachten op het laatste seizoen van Game of thrones, ik ben net klaar met het tweede seizoen van Ozark en ik ben benieuwd naar het derde seizoen van Stranger things. Er is ook een Franse serie die ik bij Fox heb helpen ontwikkelen, Witnesses, die staat nu op Netflix. En ik vind de Britse series Happy Valley en Broadchurch ook heel goed. Net als de Duitse serie Dark. Ik kijk veel buitenlandse series. In Europa wordt meer risico genomen op seriegebied dan in Amerika.”

Je was ooit een kindacteur. En in deze serie speel je met een kindacteur. Wat voor advies zou je haar geven?
„Als ze het me zou vragen, zou ik zeggen: vergeet niet dat je een kind bent. Die jaren gaan zo snel. Dus geniet er met volle teugen van. Het duurt niet voor altijd.”

Maar voor jou wel!
„Ik heb geluk gehad, maar het kan altijd ophouden. Dat geldt ook voor mij. En ik probeer nooit te vergeten dat ik me in een heel bevoorrechte positie bevind. Dat ik iets mag doen wat ik heel leuk vind.”

The Passage begint dinsdag om 21.05 uur met een dubbele aflevering bij FOX

Meer over