Interview

Melody Klaver over tweede seizoen NOOD: 'Je moet vooral met je gezicht spelen'

17 januari 2023 10:05 | serie | Door Jef Willemsen

© Stephan Velema

Melody Klaver kruipt weer in de huid van centralist Lieke in het tweede seizoen van NOOD. Een nieuwe collega en nieuwe spoedgevallen zorgen opnieuw voor memorabele momenten.

Waar krijgt centralist Lieke ditmaal mee te maken in NOOD?

“Het draait om een verwarde, bijna dementerende vrouw die een pannetje op het vuur laat staan waardoor er brand ontstaat. Noraly Beyer speelt haar. Dat acteren was helemaal nieuw voor haar en ze had geen gemakkelijke rol. Het was ontroerend om te zien hoe haar tegenspeler Joost Prinsen haar met al zijn ervaring heel liefdevol en geduldig hielp. Ik wist nog niet dat ze in het echt ook een stel zijn. Dus toen ze direct heel close met elkaar waren dacht ik nog “zo, die leven zich goed in!”

Lees ook: Noraly Beyer en Joost Prinsen schitteren samen in dramaserie Nood 

De verhaallijnen spelen zich af op twee verschillende locaties. Je hebt je tegenspelers aan de andere kant van de lijn dus wel gezien?

“Zeker! De centralisten zijn aanwezig op de draaidagen van de bellers en zij komen ook kijken als wij in de meldkamer draaien. Dus we kunnen ons uitstekend inleven. Het is ook waanzinnig om op de set te staan met mensen als Noraly Beyer en Joost Prinsen.”

Maar uiteindelijk moet je toch spelen met mensen die je alleen hoort. Hoe is dat?

“In ons leven worden we nooit gedwongen om vreemden zo snel blindelings te vertrouwen. Je hebt elkaar nog nooit gezien of gesproken, maar tijdens die twintig minuten aan de telefoon ben je de belangrijkste persoon in iemands leven. Het is best complex: als centralist is het zaak om zelfs in spannende situaties rustig te blijven. Maar als acteur wil je die spanning wel overbrengen op de kijkers. Dat is niet makkelijk omdat je vrij beperkt bent in je bewegingsruimte. We staan zelden op en hebben amper tegenspel. Je moet dus vooral met je gezicht spelen.”

Wat is er naast de gastacteurs nog meer nieuw dit seizoen?

“Deze reeks is gemaakt door regisseur Eché Janga die zijn eigen visie heeft. De meldkamer is beter verlicht, er staan planten en we dragen polootjes in plaats van uniformen. Meer licht en meer huid symboliseren hoop en kwetsbaarheid in de ogen van Eché. Ook hebben we een nieuwe centrale en een nieuwe centralist: Stef, gespeeld door Kiefer Zwart. Maar in de kern blijft alles draaien om de interactie tussen de centralisten en de bellers.”

Hoe zou je het er eigenlijk zelf vanaf brengen als centralist?

“In noodsituaties krijgen veel mensen door de adrenaline een soort hyperfocus waardoor ze op dat moment kunnen handelen, dat heb je als centralist absoluut nodig. Maar ik zou waarschijnlijk de druk niet aankunnen en ook ongewild alles wat ik meemaak mee naar huis nemen. Alleen daarom heb ik al diep respect voor hulp- en zorgverleners. Ze zijn elke dag omringd door ongelukken en ellende, maar toch houden ze hoop en blijven ze licht zien. Dat vind ik ook de positieve boodschap van Nood: het laat zien dat wildvreemden elkaar kunnen helpen.”

NOOD is sinds 3 januari iedere dinsdag om 22:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO1.

Meer over