Vanavond laatste aflevering

Monique van de Ven over het einde van Dokter Deen

17 Mei 2018 15:04 | serie | Door Irma Tomas

© Mark de Blok

Vier seizoenen lang leefden tv-kijkers mee met dorpsdokter Maria Deen, haar familie en vrienden. Maar nu komt er toch een einde aan Dokter Deen. Monique van de Ven (65) zal het programma missen.

Vind je het jammer dat het afgelopen is?
“Heel jammer, zeker als je ziet dat sommige mensen zelfs moeten huilen omdat het stopt. Ik heb nog overwogen ze te vragen om te protesteren, maar ik begrijp het eigenlijk wel. MAX is een kleine omroep, en die wil ook wel eens iets anders. Ik ga het werken op Vlieland en de collega’s wel missen. Toen we hoorden dat de serie zou stoppen, zijn we daarom meteen over een film gaan praten. Misschien is een kerstfilm een idee. Ik heb Vlieland een paar keer onder de sneeuw gezien. Dat is echt spectaculair.”

Wat ligt er nu voor jou in het verschiet?
“Ik heb van mezelf geëist, en van mijn echtgenoot (Dokter Deen-scenarioschrijver Edwin de Vries, red.), dat we een tijdje niets in de agenda zetten. Dat is moeilijk – er is altijd iets te doen – maar dat is wat ik wil. Even niets hoeven. Ik heb 45 jaar lang aan een stuk door gewerkt en ik vind dat ik het recht heb om nu eventjes rustig aan te doen. Ik zal echt niet ophouden met werken, maar ik ga wel een beetje zuiniger met mezelf om.”

Is er een rol die je desondanks nog een keer zou willen spelen?
“Ik wil nog heel graag een keer een mooi kostuumdrama maken. Al weet ik dat dat lastig is in Nederland, zoiets is duur. Ook zou ik nog wel eens een lekker ouder iemand willen spelen, een vrouw met wie iets is gebeurd, waar het leven echt in zit. Het hoeft geen bestaand persoon te zijn. Het lijkt me juist leuk om een heel andere Monique te laten zien, vooral omdat iedereen me na al die jaren zo goed kent.”

Dokter Deen - donderdag, NPO 1 • 20.35 uur

Meer over