Noortje Herlaar over Zuidas

8 april 2018 00:00 | serie | Door Irma Tomas

© Pamela Mooij

Noortje Herlaar (32) is de komende weken op zondagavond te zien in twee dramaseries: bij RTL 4 in de spannende thrillerserie De 12 van Oldenheim en op NPO 3 in Zuidas. In laatstgenoemde speelt ze topadvocate Lavinia Vermeer, werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas

1. Hoe zou je Lavinia omschrijven?

“Een vrouw met een grenzeloze ambitie. Ze wil zo snel mogelijk partner van de firma worden. Daarvoor is ze bereid lange dagen te maken, maar ze heeft ook een peuter thuis. Dat zorgt voor een worsteling.”

2. Wat trok je aan in de rol?

“De strijd tussen haar idealen en ambitie. Ze wil een goede moeder zijn, maar ook een mooie carrière hebben. Ze is enorm gedreven, wil graag hard werken, bijna op het hysterische af. Dat is leuk om te spelen. Ik denk dat veel werkende moeders, zeker vrouwen met topfuncties, zich in haar zullen herkennen.”

3. Was je bekend met de advocatenwereld?

“Totaal niet. Dat was voor mij een reden om aan deze serie mee te doen. Het is ontzettend leuk om in een wereld te duiken waar je geen weet van hebt. De taal, kleding en onderlinge omgang is zo anders dan in de acteerwereld.”

4. Hoe heb je je voorbereid?

“Ik heb geluncht met een groep advocaten van een vergelijkbaar kantoor. Ik dacht nog: wat gaat het er hier gezellig aan toe, heel anders dan in onze serie. Toen bleek dat zij dat normaal nooit doen. De meesten lunchen achter hun bureau, zodat ze ook die uren kunnen declareren. Ze hadden mijn komst aangegrepen om eens samen te eten. Ze vertelden eerlijk over hun onzekerheid, want in hun wereld geldt: je bent zo goed als je laatste zaak. Wat mij vooral opviel, is hoe bevlogen ze allemaal zijn. Die mensen houden oprecht van hun werk.”

5. Wat herken je van jezelf in Lavinia?

“Haar worsteling om een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Dat je thuiskomt na een lange dag werken en daar een situatie aantreft die ook zijn aandacht opeist. Dat kan best pittig zijn. Ik denk dat dat voor veel werkende mensen herkenbaar is, dus ook voor mij. Net als Lavinia ben ik best ambitieus en gedreven; ik wil graag in veel mooie producties spelen. Maar dat heeft wel een weerslag op je privéleven. Steeds moet ik afwegen: als ik deze serie of film doe, hoeveel tijd blijft er dan over voor andere dingen, en hoe belangrijk vind ik dat? Het scheelt dat ik geen kinderen heb, waardoor ik makkelijker die keuzes kan maken.”

6. Zijn er overeenkomsten tussen de advocatenwereld en acteerwereld?

“De onzekerheid. Als je als acteur een nieuw project aangaat, dan wil je daar het uiterste uithalen en hoop je dat het door de buitenwereld gewaardeerd wordt. Bij een case is dat hetzelfde geval; je probeert die zaak zo goed mogelijk op te lossen en geeft daarin de volle honderd procent, maar je begint als het ware elke keer opnieuw. Dat geeft een zekere onzekerheid, maar ook positieve spanning die je bij beide banen goed kan inzetten.”

Zuidas, zondag -  NPO 3 • 21.15 uur

Meer over