Andere kant belicht

NOS komt met driedelige serie in aanloop naar het WK Voetbal in Qatar

28 oktober 2022 10:44 | serie | Door Esther Hut

© ANP / Koen van Weel

Volgende maand start het WK voetbal in Qatar en dat is waarschijnlijk het meest besproken WK ooit. Er is dan ook veel commentaar dat de NOS verslag doet van het hele toernooi. Tijdens een persdag lichtte de omroep deze keuze toe en laten ze daarnaast weten met een driedelige serie te komen.

Algemeen Directeur van de NOS Gerard Timmer geeft meer duidelijkheid waarom de NOS verslag doet van het WK.

Geen standpunt voor de NOS

“De NOS is een journalistieke organisatie en heeft de taak Nederland te infomeren over nieuws, sport en internationale evenementen waar dan ook ter wereld. Ook over de Olympische Spelen in Peking en ook over een WK voetbal in Qatar. Omdat het journalistiek relevant is. De NOS neemt geen standpunt in, maar laat zien wat er in de wereld gebeurt.”

Serie

Naast het uitzenden van alle voetbalwedstrijden wil de NOS ook de andere kant van het WK belichten. NOS Studio Sport komt namelijk met drie bijzondere verhalen over de omstandigheden rondom het WK in Qatar.

Sportwashing

De eerste aflevering gaat over ‘sportwashing’. Een term die wordt gebruikt voor landen die sportevenementen organiseren om hun imago op te poetsen. De tweede uitzending zal in het teken staan van moderne slavernij, waarbij gastarbeiders en families uit Bangladesh aan het woord komen.  De laatste in de reeks gaat over het getouwtrek rondom de financiële compensatie voor families van de omgekomen arbeiders.

De eerste aflevering van de driedelige serie wordt is op zondag 30 oktober om 18:10 uur te zien op NPO1. De tweede en derde aflevering volgen op 6 en 13 november.

Meer over