Interview

Ortál Vriend over Flikken Rotterdam: 'Een lijk vinden kost me geen moeite meer'

29 september 2023 10:00 | serie | Door Jef Willemsen

© Mark de Blok

Ortál Vriend is als rechercheur Noucha van Vliet al vijf jaar een vaste waarde in Flikken Rotterdam. Dit seizoen laat ze meer dan ooit zichzelf zien: ‘Voor mezelf heb ik een hele biografie over Noucha.’

Wat maakt dit seizoen voor jou spannend?

“Voor het eerst draait het verhaal om het rechercheteam. Iemand binnen de politie speelt informatie door. Hein Berg (Huub Stapel) wroet in ons verleden om uit te zoeken wie van ons chantabel is. Dat leidt tot een grote confrontatie met Noucha zodra ze ontdekt waar hij mee bezig is. Ze voelt zich verraden en dat gaat ze duidelijk maken. De vraag blijft wie de informant is. Tijdens de opnames wist zelfs de cast dat niet.”

Is het voor een acteur niet handig om dat te weten?

“Niet per se. Je moet sowieso altijd spelen dat je het niet weet, anders val je door de mand. Sommige gastacteurs die een dader spelen laten heel erg zien dat ze aan het liegen zijn. De regisseur wijst ze dan terecht, omdat dat net een tikje te onnatuurlijk overkomt.”

Hoe bereid je scènes voor?

“Voor mezelf heb ik een hele biografie over Noucha: wie ze is, wat ze heeft meegemaakt. De schrijvers leveren telkens nieuwe puzzelstukjes over haar aan. Als ik een script lees, is het gevoel dat ik daarbij krijg leidend. Ik onthoud welke gevoelens en intenties ze heeft in haar scènes. Met die informatie in mijn hoofd speel ik op de set mijn eerste ingeving. Als de regisseur het anders wil, hoor ik het wel, maar we krijgen veel vrijheid.”

Hoe zou je de band tussen Noucha en Stan omschrijven?

“Vijf jaar geleden begonnen we als het jonge grietje en de oude rot, inmiddels is het bijna een soort vader-dochterrelatie geworden. Ze zijn zowel beschermend als plagend naar elkaar toe, maar ook hun relatie verandert door de informant en het wantrouwen binnen het team.”

Noucha maakt veel gruwelijke zaken mee, wat doet dat met je?

“Als je Flikken Rotterdam op televisie ziet, is het inderdaad behoorlijk grimmig. Tijdens de opnames is dat totaal niet zo. Als je een half uur moet wachten tot al het nepbloed op de juiste plek ligt, voelt een plaats delict al lang niet meer zo eng. Daar komt bij dat we afleveringen niet chronologisch opnemen: scènes worden in stukjes geknipt en los van elkaar gefilmd. Een lijk vinden kost me dan ook geen moeite meer.”

Dit seizoen zien we Noucha ook op de motor. Hoe komt dat?

“Dat was mijn voorstel. Ik heb vorig jaar zelf mijn motorrijbewijs gehaald en ik zag het Noucha al helemaal doen, zo’n achtervolging op de motor. Sowieso is het weer eens wat anders dan altijd in een politiewagen aankomen. Tijdens de opnames was er een stuntvrouw aanwezig, maar zij heeft vooral tips gegeven. Ik heb zelf gereden en ging met de regisseur in mijn oor en de cameraploeg in een volgwagen achter me aan het verkeer in. In het begin was ik hartstikke zenuwachtig, maar het zijn echt heel mooie beelden geworden.”

Flikken Rotterdam is sinds 15 september iedere vrijdag om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. 

Meer over