Overzicht

De beste tv-politieduo's ter wereld

9 februari 2024 10:00 | serie | Door Richard Roosenboom

© RTL
Rechercheurs Floris Wolfs (Victor Reinier) en Eva van Dongen (Angela Schijf) zijn bezig aan hun achttiende seizoen van Flikken Maastricht. Hun plek in dit rijtje onvergetelijke politieduo’s hebben ze daarmee inmiddels wel verdiend. Wie staan daar nog meer allemaal in?

Derrick & Klein (Duitsland, 1974-1998)

“Harry, hol schon mal den Wagen.” Het mogen gevleugelde woorden zijn, maar Stephan Derrick (Horst Tappert) heeft ze in de naar hem genoemde serie nooit uitgesproken. Het tekent wel de werkrelatie tussen de hoofdinspecteur en zijn ondergeschikte collega: Harry (Fritz Wepper) mag dingen opzoeken, klusjes opknappen en af en toe iets doms zeggen, het denkwerk komt voor rekening van de onkreukbare ‘Oberinspektor’, die in maar liefst 25 seizoenen van de über-krimi Derrick München vrijhoudt van moordenaars.

Horst Tappert als Derrick
Horst Tappert als Derrick

Starsky & Hutch (VS, 1975-1979)

De bikkelharde New Yorker Dave Starsky (Paul Michael Glaser) en zijn flierefluitende collega Kenneth ‘Hutch’ Hutchinson (de onlangs overleden David Soul) houden niet alleen het schorremorrie van de straat in hun fictieve stad in Californië; tussen de achtervolgingen in hun rood-witte Ford Gran Torino door hebben ze ook nog tijd voor een grapje of een bijdehante opmerking. Ze gaan voor elkaar door het vuur en worden in de loop van de serie boezemvrienden. Starsky & Hutch geldt als trendsetter in het politieseriegenre.

Paul Michael Glaser als Dave Starsky en David Soul als Ken 'Hutch' Hutchinson
Paul Michael Glaser als Dave Starsky en David Soul als Ken 'Hutch' Hutchinson

Cagney & Lacey (VS, 1981-1988)

Veel verschillender dan Christine Cagney (Sharon Gless) en Mary Beth Lacy (Tyne Daly) kunnen partners niet worden. De eerste is een ambitieuze, wat ingetogen carrièrevrouw, haar collega een degelijke maar extraverte huismoeder. Dat is soms schipperen, want hoe moet dat met de kinderen als een zaak overuren vraagt? Het knettert geregeld in Cagney & Lacey, maar uiteindelijk komt het altijd goed, met de zaak en met de onderlinge band tussen de twee.

Morse & Lewis (Engeland, 1987-2000)

Geen moordenaar glipt in Oxford door de mazen van de wet, daar zorgen Endeavour Morse en zijn collega Robbie Lewis wel voor. De twee vullen elkaar perfect aan. Lewis is een man van het volk, zijn collega Morse een universitair geschoolde, wat wereldvreemde liefhebber van klassieke muziek en kruiswoordpuzzels. Schrijver Colin Dexter is hun geestelijk vader, al zijn er met alle spin-offs en prequels van Inspector Morse veel meer moordzaken door hen opgelost dan Dexter ooit heeft verzonnen.

John Thaw als Chief Inspector Morse en Kevin Whately als Detective Sergeant Lewis
John Thaw als Chief Inspector Morse en Kevin Whately als Detective Sergeant Lewis

De Cock & Vledder (Nederland, 1995-2006)

Tientallen boeken schreef oud-rechercheur Appie Baantjer over de nukkige oude rot De Cock (Piet Römer) en zijn jonge collega, flitsend machomannetje Vledder (Victor Reinier). De tv-bewerking Baantjer werd een enorm succes. Vaste ingrediënten: een lijk (vaak gespeeld door een niet als acteur bekendstaande BN’er), een aanvaring met commissaris Buitendam, een borrel in de kroeg van Smalle Lowietje en de ontknoping, inclusief flashback, in huize De Cock.

Victor Reinier als Vledder en Piet Römer als De Cock
Victor Reinier als Vledder en Piet Römer als De Cock

Norén & Rohde (Zweden/Denemarken, 2011-2018)

Een moord op de brug tussen Malmö en Kopenhagen brengt in The Bridge twee Scandinavische rechercheurs bij elkaar: de sociaal vaardige burgerman Martin Rohde (Kim Bodnia) uit Denemarken en de vrijgevochten Zweedse Saga Norén (Sofia Helin). Zij drijft haar collega geregeld tot wanhoop met haar botte, gevoelloze gedrag, volgens de schrijvers van de serie te wijten aan autisme. Haar messcherpe geest zorgt er wel voor dat vier uiterst gecompliceerde moordzaken worden opgelost.

Sofia Helin als Saga Noren en Kim Bodnia als Martin Rohde
Sofia Helin als Saga Noren en Kim Bodnia als Martin Rohde

Wolfs & Van Dongen (Nederland, 2007-2024)

Al ruim zeventien seizoenen lossen Floris Wolfs (Victor Reinier) en Eva van Dongen (Angela Schijf) de ene na de andere misdaad op in Flikken Maastricht. Het geheim van dit mooie partnerschap? Wolfs heeft de neiging om buiten de lijntjes te kleuren als de situatie daarom vraagt, de rechtlijnige Van Dongen houdt hem dan op de rails. Of is het succes te danken aan de heimelijke liefde tussen de twee? Dan kreeg die wel een flinke deuk in het slot van het vorige seizoen: Wolfs schoot toen de broer van zijn partner neer. Hoe nu verder?

Victor Reinier als Floris Wolfs en Angela Schijf als Eva van Dongen
Victor Reinier als Floris Wolfs en Angela Schijf als Eva van Dongen

Meer over