Videoland

Recensie Mocro Maffia: Trieste Amsterdamse onderwereld

31 oktober 2018 13:48 | serie | Door Irma Tomas

© Screenshot Videoland
De Videoland-serie Mocro Maffia laat kijkers kennismaken met een wereld die heel dichtbij, maar toch totaal vreemd is. Vrolijk word je er niet van.

Mocro Maffia gaat over de keiharde Amsterdamse oorlog tussen Amsterdamse jongeren die hun wortels in Marokko hebben liggen. Die oorlog en die 'Mocro maffia' bestaan echt, maar deze serie is slechts losjes gebaseerd op het gelijknamige boek omdat de makers anders wel eens in de problemen zouden kunnen komen met de echte bendeleden. En dat wil je niet.

De paus en Muis

De hoofdpersonen in Mocro Maffia zijn Romano, Potlood, de Paus en Muis die allemaal een dikke vinger in de Amsterdamse cocaïnehandel hebben. Romano is van Surinaamse afkomst en Potlood, de Paus en Muis zijn bijnamen van de Marokkaanse hoofdpersonen. Of echte Marokkaanse criminelen ook lullige Nederlandse bijnamen dragen, weet deze recensent niet, maar dat gedeelte klinkt wat ongeloofwaardig.

Champagne en coke

Dat geldt niet voor de rest van de serie die vergeven is van de champagne, coke, granaten, marteling en automatische wapens. De hoofdpersonen praten in een mengeling van Arabisch en Nederlands en zeggen heel vaak 'kanker'. Een beetje irritant maar vast realistisch.

Alles draait om geld

Mocro Maffia maakt aardig duidelijk hoe het eraan toe gaat in het wereldje van de Marokkaanse maffiosi waar een mensenleven niets waard is. Alles draait om geld, macht en mooie kleren. En dat begint al heel jong wanneer jochies op hun scootertjes worden gelokt met een aardige bijverdienste. En dan is er nog weinig wat een bezorgde vader kan zeggen wat ervoor zorgt dat zijn zoon braaf de middelbare school afmaakt.

Thijs Römer en Achmed Akkabi

De serie werd geschreven door Thijs Römer en Achmed Akkabi die naast Nasrdin Dchar, de van straat geplukte Oussama Ahammoud en Daan Schuurmans (als journalist) de belangrijkste rollen spelen.  Het levert al met al een aardig meeslepende serie op die helaas weinig hoopgevend is. De politie loopt mijlenver achter de feiten aan en als er eens een kingpin wordt gepakt, dan staat zijn opvolger al te trappelen om de zaken over te nemen.

Diepere laag

Het is jammer dat we niet wat dieper onder de huid kruipen van de hoofdpersonages. Op deze manier blijft het bij veel schelden en geschiet. Al zou het ook makkelijk zo kunnen zijn dat deze types gewoonweg geen diepere laag hebben. En dat maakt het allemaal nog treuriger.

Niet op RTL

Om Mocro Maffia te zien, moet je wel een abonnementje nemen op Videoland. Zoals het er nu voor staat, wordt de serie niet uitgezonden op RTL.

Meer over