Interview

Ricky Koole vertelt alles over de nieuwe komische dramaserie Ten Minste Houdbaar Tot

2 juni 2022 10:05 | serie | Door Bram de Graaf

© Guido van Gennep / AVROTROS

In de komische dramaserie Ten Minste Houdbaar Tot speelt Ricky Koole Anna, die in de overgang komt. Voor rasartiest Koole is het een verademing dat ze weer onder de mensen is.

Je straalt. Hoe komt dat?

“Terwijl ik door het zonnige Amsterdam fietste, besefte ik: ik voel me weer vrij. Ik heb me vaak opgesloten gevoeld tijdens de pandemie. Natuurlijk had iedereen dat, maar in mijn beroep was het extra pittig. Twee jaar lang kon ik dat niet goed uitvoeren. Het is ook niet alleen mijn werk, het is mijn hobby en levensdoel. En nu mag ik weer voorstellingen spelen en komt de leuke serie Ten Minste Houdbaar Tot eraan. Ik heb eindelijk weer het gevoel dat ik ertoe doe.”

Wat miste je het meest?

“Optreden en acteren zijn mijn manier van communiceren. Het is het delen en overbrengen van iets dat je hebt gemaakt. Ik merkte dat ik nog meer van mijn werk houd dan ik dacht. Het was alsof ik zelf ook stil kwam te staan. Zelfs het schrijven lukte niet, terwijl er voldoende tijd was. Ik ben echt somber geweest en dat is niets voor mij. Nu alles weer open is, ik allerlei mensen ontmoet en druk ben, lukt het schrijven wel. Heel fijn.”

Binnenkort word je vijftig en daarom mag je, zoals in deze serie, vrouwen in de overgang spelen. Is dat ook fijn?

“Haha, in eerste instantie dacht ik inderdaad: hmm, dit gaat over een vrouw van een zekere leeftijd. Ach, misschien zit ik in de ontkenningsfase. Van opvliegers heb ik in elk geval nog geen last. Ik houd erg van komisch drama; het is serieus, maar er valt ook veel te lachen.”

Je speelt Anna, die haar carrière in de koelkast heeft gezet voor haar gezin. Als ze meer tijd voor zichzelf krijgt, belandt ze prompt in de overgang. Is het een levensfase die je angst inboezemt?

“Ik leid een heel ander leven dan Anna. Ik ben relatief laat moeder geworden en heb altijd ernaast gewerkt. Het is wel herkenbaar dat ik ook tien jaar lang een soort van verliefd ben geweest op mijn zoon; dat was de hoofdmoot van mijn leven. Inmiddels hoef ik minder voor hem te zorgen. Wat ik interessant vind: we worden opgevoed met het idee dat we later gaan werken, trouwen en kinderen krijgen. Maar niemand leert ons wat er komt als je dat allemaal hebt afgevinkt. Het is interessant om te spelen, omdat het herkenbaar is voor een groot publiek.”

Wordt het voor jou steeds belangrijker om een boodschap over te brengen met je werk?

“Dat is essentieel. Tijdens corona was voor mij bepaalde muziek heel troostrijk. Meer dan ooit probeer ik daarom nu liedjes te schrijven waar mensen iets aan hebben. Tijdens een lockdown zag ik bordjes met de tekst: ‘Het komt goed’. Ik heb toen het liedje “Het komt goed’ geschreven. Ik hoorde laatst dat iemand het cadeau had gedaan aan een vriendin die liefdesverdriet had. Opeens maak ik toegepaste kunst.”

De AVROTROS-serie Ten Minste Houdbaar Tot is vanaf 2 juni wekelijks om 20:33 uur te zien op NPO 1.

Meer over