Interview

Sanne Langelaar belooft spannend tweede seizoen van Swanenburg: 'Je wordt er echt ingezogen'

25 december 2023 10:00 | serie | Door Ernest Marx

© Mark de Blok

Op Eerste Kerstdag start het tweede seizoen van de dramaserie Swanenburg. Sanne Langelaar speelt dochter Iris. ‘Je kunt er nauwelijks een grotere puinhoop van maken dan de familie Praal.’

Waar zijn we gebleven in het verhaal?

“Vorig seizoen eindigde spectaculair met de dood van vader Jack Praal. Daarmee zijn we het hoofd van de familie kwijtgeraakt. Er zijn inmiddels een paar maanden verstreken, de familie heeft zijn best gedaan om zich te herpakken. Het seizoen begint met een groot kerstfeest in het huize Praal. Dat lijkt goed te gaan, tot er een schokkend bericht binnenkomt waardoor alles weer op scherp komt te staan.”

Hoe gaat het met Iris zelf?

“Een belangrijke ontwikkeling is dat ze inmiddels is gescheiden. Ze heeft wel de carrière gemaakt die ze zo graag wilde: ze heeft nu een hoge functie in het familiebedrijf waarin ze haar ambities goed kwijt kan. Alleen gaat het niet goed met dat bedrijf. Ze moet dus een noodgreep verzinnen om het te redden, daarin gaat ze enorm ver.”

En hoe gaat het privé met haar?

“Naast haar werk probeert ze haar gezin draaiende te houden en iets aan haar schuldgevoel te doen. Zij is immers degene die vorig seizoen thuis de boel liet klappen. Ondertussen ontspoort haar oudste zoon; hij gaat het criminele pad op. Eerst bagatelliseert Iris dat, maar als puntje bij paaltje komt, doet ze alles voor haar kind. Zoals wel vaker maakt ze ook daarin verkeerde keuzes.”

Het eerste seizoen werd iedere aflevering verteld vanuit het perspectief van een ander personage. Nu weer?

“Het perspectief wisselt wel, maar op een kleinere schaal dan vorig seizoen. Toen hadden we twintig afleveringen, nu zijn het er tien. Bijzonder aan dit seizoen is wel dat iedere aflevering begint met een flash-forward. Langzaam ontdekken kijkers welke gebeurtenissen uiteindelijk tot die openingsbeelden hebben geleid. Swanenburg heeft dus opnieuw een originele vertelvorm.”

Waarin zit volgens jou de grootste kracht van ‘Swanenburg’?

“Dat je er echt ingezogen wordt en niet meer loskomt van de familie Praal. Als kijker vind ik het ook heerlijk om steeds een nieuw stukje van zo’n puzzel te ontrafelen. Ik vind dit soort series heel fijn om te kijken. Het is het type dramaserie waar we in Nederland ontzettend goed in zijn. Er wordt natuurlijk altijd erg naar Amerika gekeken, maar als je ziet wat we hier met beperkte tijd en middelen maken: daar mogen we trots op zijn.”

Waarom spreekt dit familiedrama zo tot de verbeelding?

“Er zijn veel families waarin het niet altijd lekker loopt. Dan denk ik dat het fijn is om naar een familie te kijken waarbij het nog veel erger is. Ik denk dat je er nauwelijks een grotere puinhoop van kunt maken dan de Praals. Het is extra fijn dat deze serie in de kerstperiode wordt uitgezonden. Dan kunnen kijkers elkaar tijdens het kerstdiner nog eens aankijken en concluderen: bij ons valt het allemaal nog wel mee.”

Vanaf maandag 25 december 2023 zie je iedere werkdag een nieuwe aflevering van Swanenburg op NPO 1 en NPO Start. De serie is vanaf 25 december 2023 ook in zijn geheel te zien op NPO Plus.  

Meer over