Kijken!

De loeispannende Scandinavische speurserie DNA

10 April 2021 12:24 | serie | Door Irma Tomas

© Henrik Ohsten

Een Deense rechercheur verliest in DNA zijn eigen dochter even uit het oog. Het kind verdwijnt spoorloos. Een nieuwe aanwijzing vijf jaar later vormt het startpunt van een speurtocht vol onverwachte wendingen.

Alles voor de goede zaak. Dat is het motto van rechercheur Rolf (Anders W. Berthelsen) in de Deense misdaadserie DNA. En al helemaal als die zaak om een vermiste baby draait. Helaas zitten de omstandigheden tegen: het spoor leidt naar Polen, Rolfs vrouw zit in het buitenland en hij moet op zijn eigen dochter Andrea passen omdat de beloofde oppas door het weer niet kan komen. Toch pakt Rolf de boot naar Polen, de kleine Andrea gaat gewoon mee. Hij had het beter niet kunnen doen. Tijdens een moment van onoplettendheid raakt ook zij vermist en het spoor loopt verder dood. 

Nieuwe collega Neel

Vijf jaar later werkt de gedesillusioneerde Rolf niet meer in Kopenhagen maar in het landelijke Noord-Jutland. Daar ontdekt zijn nieuwe collega Neel (Olivia Joof Lewerissa) bij onderzoek naar een gestolen auto dat er iets niet klopt in de DNA-database van de politie. Het werpt een heel nieuw licht op de zaak-Andrea en de twee beginnen aan een missie door Denemarken, Polen en Frankrijk. Resultaat: een spannende, acht afleveringen durende serie vol plotwendingen volgens beproefd Deens recept.

The Killing

De man achter DNA is namelijk Torleif Hoppe, een van de drijvende krachten achter The killing. Deze onvoorspelbare Deense detectiveklassieker draaide eveneens om een getergde rechercheur op zoek naar een kind en zorgde er vijftien jaar geleden in één klap voor dat Scandinavische misdaadseries de weg naar de internationale kijker vonden. Hoppe vertelt aan een Britse krant dat hij weer zin had in zo’n project. “Ik wilde een nieuwe misdaadserie maken met een persoonlijk verhaal als middelpunt. De zorg voor je kind is het allerbelangrijkste voor een ouder en Rolf doet dan ook wat hij doet door de tragische dingen die hij zelf heeft meegemaakt. Dat uitgangspunt geeft het scenario extra diepgang.”

DNA | NPO 3 | zaterdag | 20.25 uur

Meer over