'Verrassing!'

Scenarioschrijver GTST verklaart waarom de flatexplosie niet de cliffhanger was

18 augustus 2022 11:00 | serie | Door Jef Willemsen

© RTL/Videoland
TV-series sturen kijkers graag met spannende cliffhangers de zomer in. Hoe pak je na maanden afwezigheid de draad weer op? Scenarioschrijver Susan Stam van Goede Tijden, Slechte Tijden legt het uit én vertelt over de veelbesproken cliffhanger van het afgelopen seizoen.

"Soapfans zijn hele geoefende kijkers die na meer dan dertig jaar bepaalde verwachtingen hebben. Als schrijversteam proberen we daar bewust mee te spelen om niet voorspelbaar te worden. Daarom besloten we afgelopen jaar de zomercliffhanger om te gooien. Normaal gesproken eindigt het seizoen met een explosie, brand of een andere grote ramp en is het de vraag wie dat kan navertellen."

Flatexplosie

"Het nadeel van die aanpak is dat de eerste aflevering van het seizoen zelden echt spannend is: iedereen zit in het ziekenhuis te wachten op een goede afloop. Daarom hebben we de grote knal twee weken naar voren gehaald, toen de flat van Rik, Shanti, Lynn en de familie Verduyn de lucht in ging. Die gebeurtenis zette alle lopende verhalen op scherp en – verrassing! – toen gingen we gewoon nog even door."

Lees ook: alles over Goede Tijden, Slechte Tijden

Comebacks

"In de laatste acht afleveringen hebben we al veel grote lijnen voor het volgende seizoen gestart: de comeback van Bas Muijs als Stefano, Linda's terugkeer, Laura's diagnose en de introductie van een nieuwe huisarts. Dat maakte de 'echte' zomercliffhanger er eentje vol beloftes. Die aflevering bevatte alles wat in seizoen 33 gaat spelen, inclusief de vraag hoe het afloopt met Shanti en haar baby."

Spanning en sensatie

"Voorheen zond RTL 4 voor de start van het nieuwe seizoen de cliffhangerweek nog eens uit, tegenwoordig is dat dankzij streamingdienst Videoland niet echt meer nodig. Ook onze sociale media houden fans op de hoogte. Eén ding staat vast: de eerste week na de zomerstop gaat ontzettend spannend worden."

GTST is vanaf 29 augustus 2022 elke maandag t/m donderdag om 20:00 uur te zien op RTL 4. Vanaf 25 augustus 2022 zijn de eerste afleveringen alvast vooruit te kijken op Videoland.

Meer over