Station 19

Shonda Rhimes: koningin van de dramaserie

13 augustus 2019 11:20 | serie | Door Irma Tomas

© ANP

Station 19 is een van de best bekeken programma’s op de dinsdagavond. De serie is het zoveelste succes van producent Shonda Rhimes. Haar geheim? Sterke vrouwen van vlees en bloed.

Wat hebben de ziekenhuisserie Grey’s anatomy, tv-thriller How to get away with murder, politieke dramaserie Scandal en actieserie Station 19 met elkaar gemeen? Behalve dat ze in ons land allemaal op NET 5 te zien zijn, komen ze ook allemaal uit de koker van één productiemaatschappij: Shondaland. Het is het bedrijf van de 49-jarige Shonda Rhimes, een van de machtigste mensen in de wereld van de Amerikaanse showbizz.

Spannend liefdesleven

Rhimes timmert al jaren aan de weg en de critici zijn het unaniem met elkaar eens over de reden van haar immense succes als tv-producent: de personages zijn net echte mensen, met hun ambities, maar ook twijfels en zwakke plekken. Welke geaardheid ze hebben en welke kleur hun huid heeft doet er niet toe. Een andere belangrijke succesfactor zijn de verhaallijnen waarin sterke vrouwen een rol spelen, die natúúrlijk een spannend liefdesleven hebben, maar hun werk minstens zo belangrijk vinden. Ze zijn ambitieus en staan regelmatig onder druk vanwege hun verantwoordelijke banen.

Shondaland

Zo ook de stoere luitenant Andy Herrera, hoofdpersonage in Station 19. Zoals de meeste vrouwelijke karakters in de series van Shondaland is zij gek op het werk dat ze doet: haar werk op de brandweerkazerne is haar passie. Tel hier flink wat romantiek en passie bij op, conflicten tussen familieleden en hartverwarmende vriendschappelijke ontwikkelingen, en voilà, daar is de succesformule. Actrice Jaina Lee Ortiz sprong dan ook een gat in de lucht toen ze hoorde zij de rol van Andy kreeg. In een interview met het Nieuw-Zeelandse Stuff zegt zij hierover: “Shonda zet vrouwen op de voorgrond. Andy eist haar plek aan de top op en is niet bang om haar mond open te trekken. Ze inspireert mij en hopelijk ook veel vrouwelijke kijkers.”

Station 19 | NET 5 | 20.30 uur

Meer over