Kostuumdrama

Slaagt Poldark dit keer wel in Nederland?

De Britse avonturenserie Poldark met in de hoofdrol kostuumdrama-hunk Aidan Turner verpulverde in Engeland kijkcijferrecords. Nu is Poldark hier ook te zien.

Tekst: Patrick Bremmers

Woest als de golven van de zee. Avontuurlijk, onvoorspelbaar en romantisch. Dat is de achttiende-eeuwse held kapitein Ross Poldark uit de Britse kostuumdramaserie Poldark. Al vier jaar lang breekt de serie met acteur Aidan Turner in de hoofdrol op de BBC allerlei kijkcijferrecords. Vanaf zaterdag is de stoere landeigenaar eindelijk ook bij ons te zien, wanneer de KRO-NCRV op NPO2 van start gaat met het eerste seizoen.

Net5

Helemaal nieuw is Poldark overigens niet. Twee jaar geleden maakte de held uit Cornwall al even kort zijn opwachting bij Net5. Maar daar wisten trouwe kostuumdramakijkers hem nauwelijks te vinden. Vandaar dat Ross Poldark (Aidan Turner) vanaf zaterdag opnieuw zijn entree mag maken, nu op het traditionele NPO-kostuumdrama tijdslot, waar eerder Vanity Fair en Downton Abbey werden uitgezonden.

De boeken waren ook goed

"Ik ben een groot liefhebber van de oorspronkelijke Poldark-boeken van Winston Graham (1908-2003)", vertelt Debbie Horsfield, verantwoordelijk voor het scenario van de tv-bewerking. "Graham was een meesterlijk verhalenverteller", weet Debbie. "Ik volg de verhaallijnen uit de boeken dan ook nauw op de voet en verander weinig. De hoofdpersonages uit Poldark zijn zo divers en zo gelaagd dat je bij het lezen bijna het gevoel krijgt alsof ze elk moment bij je in de huiskamer kunnen binnenstappen.’

Doodgewaande officier

En dát is precies wat Ross Poldark zaterdagavond doet in de allereerste aflevering, wanneer de doodgewaande legerofficier tot grote ontsteltenis van zijn familie plotseling weer voor hen staat. De 25-jarige militair keert terug van het front nadat hij een aantal jaren heeft gevochten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het is een grote schok voor zijn oom Charles en met name voor zijn neef Francis, die had verwacht dat hij als enige het familielandgoed Nampara zou erven.

Jeugdliefde Elizabeth

Maar ook Ross wacht een aantal onaangename verrassingen: zijn vader is overleden en had grote schulden. Het landgoed ligt er verwaarloosd bij en de twee kopermijnen van de familie, Wheal Leisure en Wheal Grace, zijn geheel vervallen. Eentje is alvast verkocht aan de steenrijke bankiersfamilie de Warleggans. En als klap op de vuurpijl is zijn grote jeugdliefde Elizabeth Chynoweth verloofd met zijn bloedeigen neef. 

Turbulente romance met keukenmeid

Debbie: "Nog maar nauwelijks van de schok bekomen ontmoet Ross een klein roodharig meisje, dat hij in eerste instantie voor een jongetje aanziet. Ze blijkt Demelza te heten en is op de vlucht voor haar gewelddadige vader. Ross besluit haar als zijn keukenmeid aan te nemen. De ontmoeting vormt het begin van een van de grootste en meest turbulente romances uit de Engelse streekliteratuur: de liefde tussen Ross Poldark en de vurige Demelza."

Poldark is een held

"Ross Poldark is een geweldig personage", typeert hoofdrolspeler Aidan Turner 'm. "Een echte held, zoals je die vandaag de dag eigenlijk nog maar zelden ziet. Hij neemt het op voor de armen en de ideeën over vrijheid, broederschap en gelijkheid draagt hij hoog in zijn vaandel. Een man die ook zo zijn tekortkomingen heeft en niet altijd even diplomatiek reageert. Kijkers leven enorm met hem mee."

Oudtante Agatha

Maar ook de andere personages uit de serie spreken enorm tot de verbeelding, weet de acteur. "Zoals zijn oudtante Agatha, zijn goede vriend Dr Dwight Enys en zelfs Poldarks tegenstander George Warleggan. Allemaal boeiende en gelaagde karakters van wie de meesten uiteindelijk het hart op de juiste plaats hebben. In de loop van de serie komen er ook steeds meer nieuwe personages bij.  Vandaar dat ik me misschien ook nooit zeg maar ‘de hoofdrolspeler’ heb gevoeld."

Hét tv-moment van 2015

Maar feit blijft dat Turner met zijn strak getrainde fysiek en lichtbruine ogen wel de meeste aandacht trekt. De vooraanstaande Britse tv-gids Radio Times koos het moment dat de acteur met ontbloot bovenlijf met een zeis in de weer was zelfs als hét televisiemoment van 2015. Turners opvallende kapsel had zelfs een tijdlang een eigen Twitteraccount! En ook internationaal valt de Ier op. Tijdens een bezoek aan Tokio ontving hij uit handen van enkele Japanse fans een aantal zelfgebreide Poldark-popjes. "Compleet met vijfpuntige hoedjes", grinnikt Turner die alle aandacht voor zijn persoon maar een beetje verlegen weglacht.

Robin Ellis

De enige die misschien echt goed kan begrijpen wat Turner allemaal moet doorstaan, is acteur-in-ruste Robin Ellis (76). In de jaren zeventig speelde hij dezelfde rol in (ook weer) een BBC-serie, hier destijds uitgezonden door de VARA. Horsfield: "Toen de BBC bekendmaakte dat men de boeken opnieuw ging verfilmen, tweette Robin Ellis verheugd naar de productiemaatschappij om hen te feliciteren. Daarop werd meteen een lunch georganiseerd. Vervolgens bleek er een dusdanige klik dat Ellis bereid is gevonden om in de nieuwe serie de rol van Reverend Halse te spelen."

Oud tegenover nieuw

En zo kan het dus gebeuren dat in enkele scènes de ‘oude’ en ‘nieuwe Poldark’ recht tegenover elkaar staan. Debbie Horsfield: "Alsof de ene Poldark als het ware de andere begroet en subtiel zijn zegen geeft voor de toekomst."

Poldark, NPO 2 - zaterdag • 20.05 uur

Meer over:

Reageren