23 doden

Thomas Acda speelt hoofdrol in dramaserie over vuurwerkramp Enschede: Bij Heldere Hemel

16 mei 2024 16:41 | serie | Door Irma Tomas

© ANP
Thomas Acda en Joes Brauers spelen de hoofdrollen in de EO-serie Bij Heldere Hemel die over de vuurwerkramp in Eschede gaat. Ook Peter Blok is te zien in de serie. 

Op 13 mei 2000 ontplofte een vuurwerkfabriek in Enschede en daarbij kwamen 23 mensen om het leven onder wie 4 brandweerlieden. Bijna 1000 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest. Een ramp die natuurlijk een eigen serie verdient.

Joes Brauers

De vierdelige serie Bij Heldere Hemel gaat over de nasleep van de ramp vanuit verschillende perspectieven van meerdere fictieve personages. Joes Brauers, die ook de hoofdrol speelde in de speelfilm Hardcore Never Dies, speelt een jonge buurtagent en Thomas Acda is rechercheur. Peter Blok speelt de rol van burgemeester en Katrien van Beurden is de baas van de vuurwerkonderneming die de lucht inging. Lourens Blok, die ook de serie Rampvlucht maakte, regisseert Bij Heldere Hemel

Gevangenisstraf

In eerste instantie had niemand door hoe ernstig de ramp in Enschede was. Toen dat wel duidelijk werd, stopte de tv-uitzending van het Eurovisie Songfestival. Voor Nederland deed toen Linda Wagemakers mee met haar grote jurk. 

De oorzaak van de ramp is altijd onbekend gebleven. De twee directeuren van het bedrijf, Rudi Bakker en Willie Pater werden vrijgesproken van dood door schuld, ze kregen wel gevangenisstraf opgelegd voor het opzettelijk overtreden van een aantal milieuvoorschriften en handel in illegaal vuurwerk.

Bij Heldere Hemel wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2025 uitgezonden op NPO1. Dan is het precies 25 jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatsvond.

Meer over