Na Afghanistan

Tim Oliehoek over de nieuwe oorlogsserie Thuisfront

9 mei 2021 12:17 | serie | Door Irma Tomas

© Mark de Blok

De nieuwe dramaserie Thuisfront draait om een groep militairen en hoe zij vier jaar na hun missie naar Afghanistan hun leven hebben opgepakt. Een ingrijpende gebeurtenis rijt oude wonden weer open.

Tekst: Ernest Marx

Na de recente dramaseries Hoogvliegers en Commando’s komt de NPO deze week opnieuw met een serie over de Nederlandse krijgsmacht. Het door Tim Oliehoek geregisseerde Thuisfront verschilt echter behoorlijk van die eerdere twee. Oliehoek: “Hoogvliegers vond ik bijna een Nederlandse Top Gun met veel lol en adrenaline. Commando’s was vooral een spannende thriller.

Zes militairen

In Thuisfront ligt de focus op wat er gebeurt als je thuiskomt na een missie. Het verhaal richt zich op zes militairen; vijf mannen en een vrouw. Hoe vinden zij als mens hun plek weer in de maatschappij?” Vier jaar na hun missie naar Afghanistan wordt hun oorlogsverleden opgerakeld na de zelfmoord van een oud-collega. Uiteindelijk blijkt uit de verhaallijn hoe ze allemaal op zoek zijn naar erkenning. Sommigen van hen hebben een posttraumatische stressstoornis.”

Joppe heeft een kort lontje

Zoals Joppe, gespeeld door Bram Suijker. Hij heeft een kort lontje en na een kortsluiting keert hij in zijn hoofd weer terug naar Afghanistan. Dat heeft vreselijke consequenties. Zo’n onverwerkt oorlogstrauma bij een beroepsmilitair stond ook aan de basis van de serie Commando’s. Het is blijkbaar een interessant gegeven voor een dramaserie. Oliehoek: “Voor de spanningsboog van een verhaal is het inderdaad fijn. Van zo iemand weet je: dat zou wel eens goed fout kunnen gaan.

Geen effectbejag

Als kijker wil je daardoor de volgende aflevering natuurlijk ook zien. Maar je moet er als maker wel voorzichtig mee omgaan, vind ik. Het moet geen effectbejag worden. In de eerste drie afleveringen is onze toon dan ook vrij timide. De serie heeft een rustige opbouw en wordt gaandeweg steeds grootser. Geen enkele aflevering lijkt op elkaar. Dat vond ik als maker extra interessant.”

Thuisfront | NPO 3 | zondag | 20.25 uur

Meer over