Top 10 beste Scandinavische misdaadseries (update mei 2021)

12 augustus 2020 14:13 | serie | Door Irma Tomas

© Netflix
Zin in wat ijskoude misdaad? Duik dan de koelte in met deze 10 geweldige Scandinavische misdaadseries.

10. Bordertown

De excentrieke Finse rechercheur Kari Sorjonen lost de misdaad op geheel eigen wijze op. In tegenstelling tot de andere series gaat het hier om losstaande verhalen. En het start met een rondje tienerprostitutie. Daarna zijn er nog twee verhalen over hondengevechten. 

Zet Bordertown op je kijklijst

9. Case

Detective Gabríela onderzoekt in deze IJslandse serie de moord op een veertienjarig meisje. De familie van het kind huurt intussen een uitgerangeerde alcoholistische advocaat in die ook alles op alles zet om achter de waarheid te komen.

Zet Case op je kijklijst

8. Karppi

Rechercheur Sofia Karppi heeft een zware tijd achter de rug. Haar man is net overleden en nu is ze plots een alleenstaande moeder van een tienjarig zoontje en een zeventienjarige stiefdochter. Haar eerste zaak na haar terugkeer is de moord sociaal werker Anna Bergdahl.

Zet Karppi op je kijklijst

7. Modus

Een vrouwelijke dominee wordt vermoord in Zweden, daarna volgen nog twee mensen. Het autistische dochtertje van Inger Johanne Vik, een voormalig crimineel psychologe van de FBI is getuige en dat weet de moordenaar ook. 

Zet Modus op je kijklijst

6. Wisting (grote foto)

Een Noorse serie met internationale sterren. De hoofdrol is voor rechercheur William Wisting. De weduwnaar krijgt te maken met een vermoorde Amerikaan. Er is verband met een Amerikaanse seriemoordenaar naar wie de FBI al twintig jaar op zoek is. Speciale agenten Maggie Griffin (Carrie-Anne Moss) en John Bantham komen helpen bij het onderzoek.

Zet Wisting op je kijklijst

5. Quicksand

De serie begint net na een schietpartij op een middelbare school en dan zit je meteen op het puntje van je stoel. De 18-jarige Maja overleefde het bloedbad. Maar meteen daarna zien we dat ze terecht moet staan voor moord. Is zij verantwoordelijk voor al dat dood en verderf? Dat kan toch niet? Blijf kijken en je ziet het verrassende antwoord.
 
 

4. Grenseland

Wanneer rechercheur Nikolai de moord op een man onderzoekt, vermoedt hij dat zijn broer iets met de zaak te maken heeft. En dus probeert hij dat te verdoezelen. Maar zijn partner ruikt onraad en zo komt Nikolai in een gevaarlijke situatie. Oh ja, en de vader van Nikolai is ook niet helemaal onschuldig. Genoeg op te lossen dus in deze spannende serie. 
 
 

3. Fallet

Een misdaadserie om te lachen met de zeer middelmatige rechercheur Sophie Borg en haar net zo onhandige Britse collega Tom Brown die een gruwelijke moord in  Norrbacka moeten onderzoeken. Ze bakken er alleen niet zoveel van. 
 
 

2. Snabba Cash

Leya, een ambitieuze alleenstaande moeder, heeft geld nodig om haar bedrijf succesvol te maken. Om die 1,5 miljoen nodig te pakken te krijgen, maakt Leya de fatale fout het geld te lenen in de onderwereld van Stockholm. En dat levert een heel donkere en harde misdaadserie op. 
 
 

1. Kalifat

Een worstelende moeder, een pittige student en een ambitieuze politievrouw raken betrokken bij een aanstaande aanval van IS op Stockholm. Een serie die is gebaseerd is op ware gebeurtenissen en dat maakt het alleen maar urgenter. 
 
 

Bekijk de top 5 met allerbeste series op Guidinc.nl

Meer over