Plus een docu en een YouTube-serie

Kijk nu naar de trailer van de indrukwekkende nieuwe tv-serie De Joodse Raad

18 januari 2024 15:08 | serie | Door Irma Tomas

© EO
De waargebeurde tv-serie De Joodse Raad belooft veel moois. Daarnaast heeft de EO ook nog een docu en een YouTube-serie over het onderwerp in petto. En je kunt ook de eerste trailer bekijken. 
Voorzitter van de Joodsche Raad David Cohen (Pierre Bokma) blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen.' Daarmee maakt hij onbedoeld de weg vrij voor de deportatie van 100.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie (Claire Bender) laat juist met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

Hans Knoop

De vijfdelige serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en het boek De Joodsche Raad van journalist Hans Knoop uit 1983. De Raad werd in het leven geroepen door de Duitse bezetter en fungeerde als een instrument van de nazi's. Maar dat doorzag de raad (in eerste instantie) niet. Jack Wouterse, Monique Hendrickx en Malou Gorter spelen ook rollen in de serie die vanaf zondag 10 maart om 21.20 uur te zien is bij de EO op NPO 1.

De EO maakt werk van het project want aan de tv-serie zijn ook nog een documentaire en een YouTube-serie gekoppeld: 

Documentaire Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad

Aanvullend op de dramaserie kunnen kijkers ook naar de documentaire: Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad kijken. Daarin worden journalist Hans Knoop en historicus Bart van der Boom geïnterviewd. Ook de vroegere secretaresse van raadsvoorzitter David Cohen, Mirjam Bolle-Levie (106), komt aan het woord over haar ervaringen. Twee kleinzonen van de beide voorzitters, oud-politicus Rob Oudkerk en filmmaker Frank Diamand, blikken terug op deze pijnlijke periode en de rol van hun grootvaders daarin.

Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad is te zien op woensdagavond 6 maart om 22.15 uur op NPO 2.

YouTube serie Oorlogsbrief

Oorlogsbrief is een YouTube-serie waarin acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender en Malou Gorter brieven voorlezen van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht.

Oorlogsbrief' is vanaf begin maart te zien op het YouTube kanaal van NPO Start.

Meer over