In Noord- en Zuid-Amerika

Waldemar Torenstra duikt in oude culturen voor nieuw programma 'Ondersteboven van de Amerika’s'

26 april 2023 16:07 | serie | Door Tessa Kok

Binnenkort verschijnt de presentator met een nieuw programma op de buis. In de nieuwe BNNVARA-serie 'Ondersteboven van de Amerika's' reist Waldemar Torenstra samen met zijn team duizenden kilometers over de twee continenten Noord- en Zuid-Amerika om daar meer te achterhalen over de oude culturen.

Reis door Noord- en Zuid-Amerika

De oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika werden bijna verdreven, maar zijn nog altijd springlevend. In de nieuwe serie probeert Waldemar samen met zijn team te achterhalen of de moderne westerse mens nog iets van die culturen kan leren. Het startpunt is New York: dé plek waar zo'n 400 jaar geleden de eerste Nederlanders als kolonisten naar toe kwamen. Zij waren onderdeel van de kolonisatie van Europese landen van het Amerikaanse continent.

Hoe de geschiedenis er vanuit het Europese perspectief uitzag, is redelijk bekend. Maar hoe zit dat met de volken die in Amerika woonden voordat Columbus er voet aan land zette? In de serie probeert het team antwoord te vinden op die vraag. De presentator spreekt daarvoor met verschillende leiders. Ook hoort hij over de indrukwekkende uitvindingen van de Inca's en proeft hij van de geneeskrachtige keuken van de Maya's. Er wordt duidelijk dat overal waar hij en zijn team komen, de inheemse culturen nog springlevend zijn. Tot op de dag van vandaag moeten zij blijven strijden voor het voortbestaan van hun culturen, grondgebied en vrijheden.

Levensveranderend

De presentator laat het volgende uit over het maken van het programma:“Nadat ik ontdekte hoeveel verschillende inheemse volken er nog altijd leven in Noord- en Zuid-Amerika, werd ik vooral getroffen door hoe deze volken in 2023 nog elke dag bedreigd worden in hun voortbestaan. Terwijl de wijsheden uit hun traditionele wetenschap en hun duurzame manier van leven, moderner en actueler voelen dan ooit! Voor mij zijn de gesprekken met de inheemse leiders levensveranderend geweest.”

Zevendelige serie

De serie 'Ondersteboven van de Amerika's bestaat uit zeven afleveringen en is vanaf zaterdag 13 mei om 20:35 uur bij BNNVARA op NPO 2 te zien.

Meer over