Carrie Mathison

Wat gaat er gebeuren in seizoen 8 van Homeland?

5 april 2020 11:05 | serie | Door Irma Tomas

© Showtime

Actrice Claire Danes neemt afscheid van haar alter ego Carrie Mathison, de CIA-agent uit Homeland. Maar wat staat Carrie te wachten in dit achtste en allerlaatste seizoen? Let op: spoilers!

Tekst: Marije Onderwaater

De eerste drie seizoenen van Homeland draaiden vooral om Carrie en haar obsessie voor Nicholas Brody (Damian Lewis). In eerste instantie wantrouwde ze de marinier, die terugkeerde naar Amerika na acht jaar door Al-Qaida te zijn vastgehouden. Later werd ze verliefd op hem en raakte zelfs zwanger van hem. De Brody-verhaallijn eindigde aan het einde van seizoen drie toen hij in Iran werd opgehangen. De daaropvolgende seizoenen speelden zich af in onder meer Afghanistan, Duitsland en de Verenigde Staten.

Kritiek

De serie kreeg in de loop der jaren veelal lovende kritieken. Claire Danes ontving meerdere Emmy’s en Golden Globe Awards voor de manier waarop ze Carrie neerzette. Ook was er waardering voor de realistische weergave van haar bipolaire stoornis. “Ze is ongelooflijk intuïtief en ze heeft verbazingwekkende inzichten”, zei Danes ooit in een interview met CBS over Carrie. “Ze legt sneller verbindingen dan anderen.” Tegelijkertijd schreven critici dat de makers de illusie wekken dat juist de stoornis Carrie tot een briljante agent zou maken. Kritiek kwam er ook en nog wel van mensen die de makers zelf hadden ingehuurd. Voor het vijfde seizoen was graffitikunstenaars gevraagd Arabische spreuken aan te brengen op de set. De kunstenaars schreven alleen niet ‘Mohammed is groot’ op, maar teksten als ‘Homeland is racistisch’. Volgens de graffiti-artiesten deed Homeland aan stereotypering van het Midden-Oosten en wilden ze hiermee hun zorgen uiten. Ook vanuit Pakistan en Libanon kwam al eens kritiek op de serie.

Saul Berenson

Terug naar Carrie, die aan het eind van de zevende reeks in de Russische gevangenis belandde. Maandenlang was ze opgesloten zónder medicatie voor haar bipolaire stoornis. Toen haar mentor Saul Berenson (Mandy Patinkin) haar eindelijk wist te ruilen voor Russische gevangenen, herkende hij haar niet meer terug. In dit laatste seizoen is Saul benoemd tot veiligheidsadviseur van de nieuwe president Ralph Warner (Beau Bridges). Warner wil eindelijk vrede sluiten met Afghanistan en vraagt Saul om het gesprek met de taliban aan te gaan. Saul heeft daar iemand bij nodig die als geen ander weet hoe het er in het Midden-Oosten aan toe gaat. Carrie dus.

Brody

Carrie is lichamelijk dan wel hersteld van haar zware gevangenschap, geestelijk heeft ze nog een lange weg te gaan. Zo lijdt ze onder meer aan gedeeltelijk geheugenverlies. Toch wil Saul haar in Kabul hebben en hij zet alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Het is alleen de vraag of de twee elkaar kunnen vertrouwen en hoe hun mentor-protegérelatie zich verder ontwikkelt. Ook is er een parallel met Brody. Want waar Carrie hem destijds wantrouwde, rijzen er nu juist twijfels over háár vaderlandsliefde. Actrice Danes zal waarschijnlijk nooit écht afscheid nemen van haar personage Carrie. “Ze zit zo in mijn systeem”, vertelt ze op het YouTube-kanaal van Showtime. “Ze zal er altijd zijn. Ik kan haar altijd tevoorschijn halen als ik haar nodig heb.”

Homeland zie je vanaf 5 april bij BNNVARA op NPO 3

Meer over