Overzicht

Wie is wie in de nieuwe Nederlandse dramaserie De Joodse Raad?

10 maart 2024 10:00 | serie | Door Richard Roosenboom

© Mark de Blok / EO

De Joodse Raad was een omstreden contactorgaan van Joodse Nederlanders dat tijdens de Tweede Wereldoorlog overlegde met de Duitse bezetter. De gelijknamige dramaserie behandelt deze uiterst gevoelige kwestie.

Bram Asscher - Jack Wouterse

Bram Asscher (Jack Wouterse) is een diamantair die van de Duitsers de opdracht krijgt een contactorgaan tussen de bezetters en de Joodse Amsterdammers op te richten. Dat klinkt in theorie een stuk beter dan het in de praktijk zou uitpakken: de Raad groeit uit tot een doorgeefluik voor anti-Joodse maatregelen. Asscher vraagt David Cohen om samen met hem het voorzitterschap te delen. 

Jack Wouterse in De Joodse Raad
Jack Wouterse in De Joodse Raad

David Cohen - Pierre Bokma

David Cohen (Pierre Bokma) is een zeer gerespecteerd man binnen de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Als wetenschapper laat hij zich leiden door verstand, ook als hij met zijn rationele instelling zijn relatie met zijn dochter op het spel zet. David is getrouwd met Cornelia en heeft een verhouding met Sophie.

Pierre Bokma in De Joodse Raad
Pierre Bokma in De Joodse Raad

Cornelia Cohen - Monic Hendrickx

Cornelia Cohen (Monic Hendrickx) woont met haar echtgenoot David in Amsterdam-Zuid. Ze hebben samen drie kinderen: Herman, Virrie en Mirjam. Haar vroegere buurvrouw Sophie woont in bij het gezin, met haar drie dochters.

Monic Hendrickx als Cornelia Cohen in De Joodse Raad
Monic Hendrickx als Cornelia Cohen in De Joodse Raad

Virrie Cohen - Claire Bender

Virrie Cohen (Claire Bender) Davids dochter werkt als verpleegkundige in het Joodse Ziekenhuis in Rotterdam. Na het bombardement op de stad heeft ze een levensdoel: mensen in nood helpen. Dit doet ze later ook in haar nieuwe baan, als kleuterjuf op een Joodse crèche in de hoofdstad. Gevoelsmens Virrie komt hierdoor recht tegenover haar vader te staan.

Claire Bender als Virrie Cohen in De Joodse Raad
Claire Bender als Virrie Cohen in De Joodse Raad

Getrude van Tijn

Gertrude van Tijn (Malou Gorter) is medewerkster van de Joodse Raad en twijfelt meteen na de oprichting ervan al aan de samenwerking met de Duitsers. Ze is een vrouw die altijd probeert het goede te doen. Toch geeft ze, na toezeggingen van de bezetter, de adressen van een groep jonge vluchtelingen door.

Malou Gorter in De Joodse Raad
Malou Gorter in De Joodse Raad


De Joodse Raad  is vanaf 10 maart iedere zondag rond 21:25 uur te zien bij EO op NPO1.

Meer over