Te zien bij AVROTROS

Wie is wie in de nieuwe komische dramaserie De Poli?

22 oktober 2023 10:00 | serie | Door Ernest Marx

© AVROTROS

De komische dramaserie De Poli volgt de verwikkelingen op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde in een streekziekenhuis. Susan Visser speelt de volkse, ervaren verpleegkundige Patty. Ze stelt zichzelf en enkele andere personages voor.

Patty (Susan Visser)

“Oorspronkelijk is De Poli een idee van mijn collega Dunya Khayame. Zij is actrice en scenarioschrijver, maar ook verloskundige. Over dat onderwerp wilde ze al heel lang een komische serie maken. Jelka van Houten en ik hebben veel met haar meegedacht. Uiteindelijk hebben we het plan met zijn drieën ingediend bij de NPO. Ik wilde heel graag een volkse verpleegkundige spelen, dat is Patty geworden."

"Veel familieleden van me werken in de zorg, ik weet dus hoe zwaar dat is. Patty is zo iemand die zich met hart en ziel inzet voor haar werk. Ze krijgt te maken met jonge, bijdehante coassistenten die denken de boel wel even te kunnen runnen. Patty heeft veel meer ervaring en weet écht van aanpakken. Alleen gaat ze daarmee over haar eigen grenzen heen. Als iemand haar vraagt om over te werken of in te vallen, zal ze nooit nee zeggen. Uiteindelijk komt ze daartegen in verzet.”

Esther Bens (Jelka van Houten)

“Esther werkt als gynaecoloog en seksuoloog. Ze is de dochter van afdelingshoofd Harold Bens. Waar hij van de oude stempel is, heeft Esther een veel vooruitstrevendere, geëmancipeerdere kijk op verloskunde. Ze ziet veel dingen die anders en beter kunnen. Op dat vlak hebben vader en dochter duidelijk een generatieconflict. Als medebedenker van De Poli wilde Jelka graag een feministische gynaecoloog en seksuoloog spelen.”

Susan Visser en Jelka van Houten in De Poli
Susan Visser en Jelka van Houten in De Poli

 

Harold Bens (Porgy Franssen)

“Harald is hoofd van de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Daarnaast is hij de vader van Esther, die onder hem werkt. Hij is een autoritaire man met een groot ego, maar hij wordt de laatste tijd een beetje voorbijgestreefd door zijn dochter met haar modernere kijk op verloskunde. Harold heeft overigens ook een tedere kant; hij heeft veel liefde voor zijn vak en al zijn patiënten lopen weg met hem. Hij is dan ook een heel charmante man.”

Porgy Franssen als Harold in De Poli
Porgy Franssen als Harold in De Poli

Brigitte (Johanna Hagen)

“De verhaallijn van Patty en de veel jongere verpleegkundige Brigitte vind ik ontzettend leuk. Brigitte heeft een burn-out gehad. In tegenstelling tot Patty is ze heel erg goed in het bewaken van haar grenzen, wat bij Patty tot irritatie leidt. Die twee krijgen een enorm conflict met elkaar. Feitelijk staat hun verhaallijn symbool voor de grote personeelstekorten in de zorg en voor hoe deze sector de laatste jaren helemaal is uitgehold.”

Johanna Hagen in De Poli
Johanna Hagen in De Poli

Roy (Sidar Toksöz)

“Roy is een zorgmanager zonder enige voeling met de zorgsector. Hij heeft bijvoorbeeld een geldpotje om de werkruimtes voor het ziekenhuispersoneel beter in te richten. Onder het mom ‘zitten is het nieuwe roken’ besluit hij uitsluitend stabureaus neer te zetten. Alleen: verloskundigen lopen zich de hele dag de benen uit het lijf. Het enige moment dat ze eindelijk even kunnen zitten is als ze op de computer patiëntgegevens invoeren. Roy slaat de plank dus flink mis.”

Naomi Velissariou, Porgy Franssen en Sidar Toksözte in De Poli
Naomi Velissariou, Porgy Franssen en Sidar Toksözte in De Poli

Tobias (Chris Peters)

“Werken op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde blijkt een stuk pittiger dan Tobias vooraf had gedacht. Hij komt nieuw binnen als coassistent. Tobias is jong en ambitieus en hij denkt dat hij wel even zijn studiepunten kan binnenhalen. Harold herkent een beetje zijn jongere zelf in Tobias en trekt hem daarom voor ten opzichte van de andere coassistenten.”

Johanna Hagen, Jacqueline Blom (als Agnes) en Chris Peters in De Poli
Johanna Hagen, Jacqueline Blom (als Agnes) en Chris Peters in De Poli


De Poli is vanaf 22 oktober 2023 iedere zondag om 21:15 uur te zien bij AVROTROS op NPO3

Meer over